Epidemie de gripă aviară: Fermă de raţe sacrifică mii de păsări. O zonă vastă este închisă

(Getty Images)

O fermă de raţe din Eumseong, provincia sud-coreeană Chungcheong, a fost plasată sub carantină şi 10.000 de păsări urmează să fie sacrificate după descoperirea unui nou caz de gripă aviară, potrivit unor rapoarte publicate miercuri.

A fost lansată o investigaţie la ferma respectivă pentru a se determina dacă noul caz de gripă aviară conţine o tulpină înalt patogenă a virusului, potrivit unor oficiali.

De asemenea, ca o măsură de prevenire, oficialii responsabili cu aplicarea carantinei vor sacrifica 20.000 de prepeliţe crescute la o fermă aflată la 3 km distanţă de ferma unde a fost depistat noul caz de gripă aviară.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a susţinut: “Guvernul provincial a impus o carantină timp de 24 de ore în zonele aflate pe o rază de 10 km în jurul fermei pentru a ajuta la stoparea răspândirii bolii”.

Virusul a fost descoperit în timpul unei inspecţii înainte ca ferma să vândă raţele.

Acesta este primul caz de gripă aviară raportat în ultimele 42 de zile. Însă în ultimele câteva zile, tulpini diferite ale gripei au apărut în Mexic, Buthan şi Olanda, potrivit publicaţiei britanice Express.

Gripa aviară este un tip contagios de gripă, care se răspândeşte în rândul păsărilor, şi în cazuri foarte rare poate afecta şi oamenii.

Există multe tulpini diferite de gripă aviară, dar multe nu infectează oamenii. Însă trei dintre ele au cauzat temeri în ultimii câţiva ani în jurul lumii, inclusiv H5N1 (începând cu 1997), H7N9 (începând cu 2013) şi H5N6 (începând cu 2014).

Aproximativ 24.000 de raţe au murit recent la o singură fermă din China, după ce periculoasa tulpină H5N6 a fost detectată la o fermă din provincia Guangxi.

Tulpina a fost descrisă ca fiind “înalt patogenă” de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Ministerul chinez al Agriculturii a afirmat că virusul a ucis 23.950 de raţe dintr-un total de 30.462.

La sfârşitul anului trecut, o femeie din China a devenit prima fiinţă umană care s-a infectat cu tulpina H7N4 a virusului aviar.

Virusul a fost descoperit la o femeie în vârstă de 68 de ani în provincia Jiangsu, care s-a îmbolnăvit în 25 decembrie 2017.

Conform Comisiei Naţionale pentru Sănătate şi Planificarea Familiei din China, femeia a intrat în contact cu păsări de curte înainte să se îmbolnăvească. Dar în 22 ianuarie, femeia a fost externată din spital după ce s-a însănătoşit.

Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii a menţionat că, precum în cazul altor tipuri de gripă, simptomele gripei aviare prezintă temperatură mare (febră), dureri musculare, dureri de cap şi tuse sau curge nasul.

Primele cazuri din lume de persoane infectate cu virusul gripei aviare a fost raportat în Hong Kong în 1997, când şase persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului H5N1.

Un purtător de cuvânt al Centrului pentru Protejarea Sănătăţii din Hong Kong a publicat următoarele sfaturi: “Călătorii cu destinaţia China continentală sau alte zone afectate trebuie să evite vizitarea pieţelor cu carne, a pieţelor cu păsări vii sau a fermelor. Ei ar trebui să fie atenţi la prezenţa păsărilor de curte atunci când vizitează rude sau prieteni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură