Emmanuel Macron, către Maia Sandu: Doresc ca Franţa şi UE să vă însoţească în promovarea reformelor curajoase

Cei doi lideri de state au abordat subiectele privind relaţiile politice şi economice, acordurile în domeniul social şi economic, proiecte de investiţii şi de infrastructură, cooperarea pentru educaţie şi cultură etc.
Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Emmanuel Macron la Paris (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
04.02.2021

Sunt 24 de ani de când un preşedinte al Republicii Moldova nu a fost primit la Paris. Vizita Dumneavoastră nu este întâmplătoare, corespunde cu punctul de cotitură pe care l-a cunoscut recent Republica Moldova, prin alegerea de către popor, în funcţia de preşedinte, a unei personalităţi cu integritate şi coloană vertebrală în toată activitatea sa politică, care luptă de ani de zile pentru un stat de drept, fără corupţie, a declarat joi, 4 februarie, Emmanuel Macron, în cadrul intrevederii cu Maia Sandu la Palatul Elysée.

„Alegerea Dumneavoastră este un mesaj extraordinar, care oferă speranţe. Este cert că aveţi nevoie de reforme curajoase, multă ambiţie şi tenacitate. Îmi doresc ca Franţa şi UE să poată să vă însoţească în acest demers”, a declarat Preşedintele francez.

Oamenii din Republica Moldova merită să trăiască într-un stat mai bun, să ştie că sunt ocrotiţi de lege şi că dreptul lor la libertate este sfânt. Aceasta m-am angajat să fac, a menţionat preşedintele moldovean Maia Sandu, mulţumind Republicii Franceze pentru că este gata să o ajute în acest demers, „aşa cum a făcut-o, solidar, în toţi cei 29 de ani de relaţii moldo-franceze”.

„Republica Moldova are privilegiul de a avea două familii - Europa şi Francofonia. Franţa a însemnat şansa la studii de calitate pentru mii de tineri din Moldova şi a devenit a doua casă pentru zeci de mii de moldoveni. Franţa este şi printre primii zece investitori în Republica Moldova, respectiv „ne dorim creşterea volumului comerţului cu Franţa, şi mai multe investiţii franceze în ţara noastră”.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, declaraţiile au fost urmate de o discuţie de circa două ore, în cadrul căreia cei doi lideri au abordat mai multe subiecte de interes comun - relaţiile politice şi economice, acordurile bilaterale în domeniul social şi economic, proiecte de investiţii şi de infrastructură, cooperarea pentru educaţie şi cultură, posibilitatea de a ajuta Republica Moldova ca să obţină mai rapid vaccin anti-Covid-19.

După întrevederea cu liderul francez, Maia Sandu a informat că deschiderea de care a dat dovadă Emmanuel Macron o face să fie încrezătoare că dialogul dintre cele două ţări va avansa, fiind marcat de voinţa comună de intensificare a relaţiilor politice, economice şi culturale.

În cadrul vizitei de lucru la Paris, Maia Sandu s-a mai întâlnit cu reprezentanţii mediului francez de afaceri şi conducerea celei mai mari organizaţii patronale franceze - MEDEF (Mouvement des Entreprises de France) cu care a discutat despre potenţialele domenii de interes comun, cum ar fi investiţiile în energia regenerabilă, sectorul medical sau aviaţia civilă.

Preşedintele Maia Sandu a apreciat interesul reprezentanţilor businessului francez faţă de nivelul de digitalizare a ţării şi strategiile existente în acest domeniu.

În Republica Moldova activează 233 întreprinderi cu capital francez. Conform datelor Băncii Naţionale, în anul 2019, volumul total al investiţiilor străine directe din Franţa în Republica Moldova au însumat 197,55 milioane USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor