Elveţia cere Rusiei să “suspende activităţile ilegale” după două presupuse cazuri de spionaj

(Captură Foto)

Actualul război diplomatic al cuvintelor între Elveţia şi Rusia s-a intensificat, elveţienii cerând Moscovei să înceteze cu activităţile de spionaj pe teritoriul său după ce două presupuse cazuri de spionaj au ieşit recent la lumina zilei.

“Ministerul Afacerilor Externe al Elveţiei a cerut Rusiei să pună capăt imediat activităţilor [sale] ilegale pe teritoriul ţării sau împotriva ţintelor elveţiene”, potrivit unei declaraţii publicate duminică de minister, precizează RFE/RL.

Ministerul a susţinut că l-a convocat pe Serghei Garmonin, ambasadorul rus în Berna, pentru a protesta împotriva activităţilor Rusiei în Elveţia.

Declaraţia nu citează date specifice, dar a fost publicată la o zi după ce rapoarte media au susţinut că spioni ruşi aparent au vizat un laborator în Spiez care testează agentul chimic folosit în luna martie, în oraşul britanic Salisbury, pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia.

De asemenea, laboratorul testează presupuse arme chimice de tipul celor care aparent ar fi fost folosite de guvernul sirian, aliat al Rusiei, în războiul civil din acea ţară.

Este pentru a treia oară în acest an când Ministerul elveţian de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta împotriva unor presupuse atacuri asupra diverselor organizaţii care operează în Elveţia.

În cel mai recent caz, guvernul elveţian a confirmat sâmbătă rapoarte care susţin că autorităţile olandeze au arestat şi expulzat doi presupuşi spioni ruşi la începutul acestui an, deoarece aceştia aparent ar fi încercat să hăckuiască laboratorul elveţian.

Marea Britanie susţine că Rusia a folosit agentul chimic Novicioc pentru a încerca să îl ucidă pe Serghei Skripal şi fiica sa Iulia şi a acuzat doi cetăţeni ruşi, în absenţă, de tentativă de omor.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.

Totodată, poliţia britanică a legat atacul din Salisbury de un incident separat de otrăvire cu Novicioc, care a avut loc în 30 iunie în localitatea învecinată Amesbury, ce a dus la moartea unei femei în vârstă de 44 de ani. Rusia a negat implicarea şi în acest caz.

Între timp, procurii elveţieni au dezvăluit că investighează un atac cibernetic care a avut loc în martie 2017 împotriva birourilor din Elveţia ale Agenţiei Mondiale de Antidoping (WADA).

WADA, cu sediul în Montreal, a suspendat RUSADA, agenţia Rusiei de antidoping, în 2015 din cauza unei presupuse scheme de dopaj susţinută de Kremlin în mai multe ramuri sportive. Moscova a negat în repetate rânduri implicarea statului în dopaj.

Persoanele vizate de ancheta asupra atacului din 2017 sunt aceleaşi persoane identificate sâmbătă de serviciul elveţian de informaţii, au precizat procurorii.

Ambasada Rusiei a deschis acuzaţiile făcute de ziar ca fiind “nedovedite” şi “neîntemeiate”.

“Aceasta pare să fie o încercare absurdă de a oferi cititorilor o perspectivă părtinitoare asupra activităţilor ruşilor în Elveţia”, a mai susţinut ambasada Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe