Serghei Lavrov: “Rusofobia” blochează îmbunătăţirea relaţiilor dintre Rusia şi SUA
alte articole
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Moscova este pregătită să pună capăt impasului existent în relaţiile cu SUA, dar a precizat că “rusofobia” existentă în cadrul establishmentului american blochează acest proces.
Lavrov, care călătoreşte vineri la Berlin pentru convorbiri cu lideri germani, a declarat agenţiei de ştiri DPA că “suntem pregătiţi să ne facem partea noastră pentru a scoate legăturile reciproce din impasul” cu Statele Unite, precizează RFE/RL.
“Luăm în serios declaraţiile făcute de [preşedintele american Donald] Trump cu privire la disponibilitatea sa de a crea un dialog normal între ţările noastre”, a adăugat Lavrov.
“Dacă există unele impulsuri pozitive din partea liderului american, acestea sunt contrabalansate de rusofobia tot mai intensă existentă în establishmentul american, care vede ţara noastră drept o ameninţare pentru supremaţia politică a SUA”.
Trump a insistat să se îmbunătăţească legăturile cu Rusia şi cu preşedintele Vladimir Putin, în ciuda criticilor venite de la democraţi şi chiar de la unii republicani, care i-au reproşat că nu a făcut suficiente presiuni asupra Moscovei privind presupusul său amestec în alegerile americane din 2016 şi alte probleme.
De asemenea, Lavrov a afirmat înaintea discuţiilor cu omologul său german Heiko Maas că Uniunea Europeană ar trebui să devină mai independentă de Statele Unite şi ar trebui să respingă sancţiunile aplicate împotriva Moscovei, iniţiate de americani.
Vizita lui Lavrov la Berlin are loc pe fondul tensiunilor ridicate dintre Occident şi Rusia, tensiuni generate de sprijinul acordat de Moscova preşedintelui sirian Bashar al-Assad, de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi de suportul acordat de aceasta separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, printre altele.
Dar Lavrov a afirmat, în interviul cu DPA, că el vede o posibilă îmbunătăţire a relaţiilor cu Germania.
“Aş prefera să nu caracterizez relaţiile dintre Rusia şi Germania ca fiind tensionate”, a precizat oficialul rus.
“Există divergenţe politice care pot aduce unele momente complicate în structura relaţiilor bilaterale. Dar convergenţele istorice, culturale şi sociale, economia şi, dacă doriţi, înţelepciunea umană, au creat o fundaţie care permite cetăţenilor ţărilor noastre să creadă într-un viitor frumos şi previzibil – un viitor care poate fi creat împreună”.
Lavrov a insistat că guvernele occidentale “au încercat, de-a lungul ultimului sfert de secol, să restricţioneze Rusia”.
“Acest lucru a culminat cu criza politică internă din Ucraina în februarie 2014. Sunt optimist că relaţiile dintre Rusia şi Germania continuă să se dezvolte chiar şi în aceste circumstanţe”, a adăugat el.
Maas a afirmat vineri dimineaţă că va folosi întâlnirea sa cu Lavrov pentru a avertiza Kremlinul de pericolul că o ofensivă militară majoră planificată asupra ultimei fortăreţe rebele siriene Idlib ar putea genera un dezastru umanitar.
“Toţi ştim care este miza. Este vorba de a împiedica cel mai rău scenariu, şi anume o catastrofă umanitară”, preciza Maas într-un interviu cu DPA.
Guvernul sirian a anunţat intenţia unei ofensive majore în Idlib cu scopul de a curăţa zona de rebeli.
Rusia şi Iranul i-au oferit preşedintelui sirian Bashar al-Assad un sprijin major în războiul civil din Siria, care a început cu o campanie de suprimare a manifestanţilor în martie 2011.
Pentru Rusia, Iran şi guvernul sirian, recuperarea Idlibului este crucială pentru atingerea obiectivului lor: o victorie militară în războiul care a provocat moartea a peste 400.000 de persoane şi strămutarea a altor câteva milioane.