Merkel: Sancţiunile împotriva Rusiei nu vor fi suspendate decât după o evoluţie în estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel susţine că sancţiunile UE împotriva Moscovei vor rămâne în vigoare până când va fi instaurat un regim de încetare a focului în estul Ucrainei, aşa cum prevăd aşa zisele acorduri de pace de la Minsk.
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

„Înainte ca acordurile de la Minsk să fie implementate sau să se înregistreze un progres în această privinţă, nu vom lua în considerare ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei”, a declarat Merkel reporterilor în 14 septembrie în capitala lituaniană Vilnius, RFE/RL.

„Reinstaurarea păcii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei rămâne obiectivul nostru”, a afirmat ea.

Sancţiunile au fost impuse împotriva Rusiei ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi pentru susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, care luptă împotriva forţelor guvernamentale într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 şi soldat cu moartea a peste 10.300 de persoane.

SUA a impus la rândul său sancţiuni similare.

Rusia neagă orice implicare în conflictul din estul Ucrainei, deşi SUA şi Occidentul au prezentat dovezi că Moscova a furnizat suport militar, economic şi politic separatiştilor din estul Ucrainei.

Germania şi Franţa au ajutat la intermedierea acordurilor de pace de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 cu scopul de a soluţiona conflictul – dar acestea au eşuat să reziste.

În timpul vizitei sale în Lituania, Merkel a vizitat de asemenea trupele germane trimise în această ţară ca parte a forţelor NATO staţionate în regiune pentru a linişti aliaţii în faţa unei politici externe ruseşti mai agresive. Rusia s-a plâns în repetate rânduri că prezenţa NATO la graniţele sale reprezintă o ameninţare.