Eliminarea plăţii CASS şi a impozitului pentru pensiile sub 2.000 de lei, undă verde de la Parlament

Proiectul de lege privind scutirea pensionarilor de la plata CASS şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei a primit undă verde de la Parlament.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
05.01.2017

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Fiscal astfel încât pensionarii să fie scutiţi de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate (CASS) iar impozitul pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei să fie eliminat a fost adoptat, joi, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 207 voturi "pentru" şi 29 "împotrivă".

Plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate pentru pensii va fi suportată din bugetul de stat, în timp ce venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Reacţie din USR - deputatul Adrian Claudiu Prisnel

"PSD nu a crescut pensiile mici. A crescut doar pensiile medii şi mari. Azi am fost nevoiţi să luăm o decizie pe cȃt de nepopulară, pe atȃt de corectă. Am votat împotriva "creşterii" pensiilor. (...) Legea a fost prezentată de PSD ca o mărire a pensiilor mici, ceea ce este fals. Această lege nu vizează pensiile mici. Şi până acum, veniturile din pensii până la 1000 de lei erau deja scutite de impozit pe venit. Cum pensia medie este sub această valoare (este de 900 de lei), pensiile mici nu vor fi deloc influenţate de creşterea acestui nivel de exceptare de la impozit.

66% din pensionari, cei cu pensiile cele mai mici, nu vor avea niciun beneficiu de pe urma legii votate azi. Vreau să fiu foarte clar: nu suntem împotriva creşterii pensiilor. Suntem împotriva demagogiei. Este pură demagogie să pretinzi că ai să creşti pensiile mici, şi în realitate să creşti pensii de 2000 de lei, în detrimentul celor care trăiesc cu pensii sub 1000 de lei, de multe ori, sub nivelul sărăciei.

Marii câştigători ai acestei legi sunt însă cei cu pensii speciale. Legea a trecut prin Senat şi a intrat în comisiile Camerei Deputaţilor fără plafonul acela de 2000 de lei, legiferând, practic, eliminarea impozitului pentru toate pensiile, chiar şi pentru cele de 10000 de euro. E clar pentru cine era pregătită legea.

Chiar şi asa, în forma actuală, cei cu pensiile speciale vor fi marii beneficiari, pentru că nu vor mai plăti CASS. Pentru că nu este vorba de o creştere de venituri pentru cei care trăiesc sub pragul sărăciei, consider că această discuţie ar fi trebuit avută săptămana viitoare, în contextul bugetului, moment în care ar fi trebuit să prioritizăm cum folosim 300 de milioane de euro: pentru creşterea celor mai mari 30% din pensii sau pentru construcţia unor spitale la care să aibă acces toată lumea.

Cât despre pensii, soluţia corectă este creşterea punctului de pensie, nu fardarea realităţii pentru a avea beneficii cine trebuie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor