Danileţ: Se vorbeşte despre legea răspunderii magistraţilor, nimic însă despre o lege a răspunderii parlamentarilor

Niciunul dintre cei care vorbesc despre legea răspunderii magistraţilor nu va vorbi vreodată de legea răspunderii parlamentarilor pentru legi neconstituţionale sau neconforme convenţiei drepturilor omului sau a răspunderii miniştrilor pentru ordonanţe neconstituţionale.
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)
Loredana Diacu
05.01.2017

De-a lungul anilor, CEDO a condamnat România mai mult pentru legislaţie proastă decât pentru culpe ale magistraţilor, remarcă judecătorul CSM Cristi Danileţ, în contextul în care PSD continuă să pistoneze pentru Legea răspunderii magistraţilor, iar Liviu Dragnea a propus înfiinţarea unei divizii speciale de procurori care să ancheteze magistraţi.

Într-o postare pe Facebook, judecătorul atrage atenţia că niciunul dintre cei ce vorbesc despre legea răspunderii magistraţilor nu ştie câte feluri de răspundere a acestora există în prezent şi că în timp ce se vorbeşte despre răspunderea magistraţilor, pe de altă parte despre răspunderea celor ce fac legi proaste nu se suflă nimic.

"Văd că iar se reia povestea cu „legea răspunderii magistraţilor”. Niciunul, dar NICIUNUL dintre cei care vorbesc de această lege nu ştie câte feluri de răspundere a magistraţilor există în prezent.

NICIUNUL dintre cei care invocă faptul că nu ar exista legea răspunderii magistraţilor nu a citit articolele incidente din Constituţie şi NICIUNUL nu cunoaşte standardele internaţionale în materie", scrie, pe Facebook, Danileţ.

Judecătorul mai adaugă că niciunul dintre cei ce vorbesc despre această lege nu îşi aminteşte de modificarea Codului de procedură penală din 2006 când s-a introdus răspunderea materială a magistraţilor.

"NICIUNUL nu îşi aminteşte de legea răspunderii magistraţilor din 2012 votată cu mare fast de Parlamentul de atunci. Şi afirm deschis pe baza de statistici că CEDO a condamnat România mai mult pentru legislaţie proastă, însă NICIUNUL dintre cei care invocă necesitatea legii răspunderii magistraţilor (care există deja, de cel puţin un deceniu) nu va vorbi vreodată de legea răspunderii parlamentarilor pentru legi neconstituţionale sau neconforme convenţiei drepturilor omului sau a răspunderii miniştrilor pentru ordonanţe neconstituţionale", concluzionează Danileţ.

Reamintim că printre proiectele pe care PSD le are în vedere în domeniul justiţiei se numără şi controversata lege a răspunderii magistraţilor, potrivit lui Liviu Dragnea. Liderul PSD susţine că e nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor, căci "orice om din ţară este speriat că pe baza legislaţiei actuale oricine poate fi luat pentru orice."

Dragnea a mai susţinut că judecătorii au ajuns să se teamă de procurori, motiv pentru care propune crearea unei divizii speciale care să se ocupe exclusiv de cazurile magistraţilor trimişi în instanţă.

"Mulţi judecători se tem să ia decizii împotriva propunerii procurorilor deoarece se gândesc că pot fi ei mâine în boxa acuzaţilor. Propun înfiinţarea unei divizii speciale de procurori care să ancheteze doar magistraţi şi să nu mai poată face asta orice judecător. E nevoie de un echilibru. Am vorbit cu mai mulţi oameni din sistem şi mi-au zis că ar putea fi o idee bună", a declarat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor