Efectul Snowden: Fondatorul Facebook l-a sunat pe Obama pentru a se plânge de spionajul Guvernului

Pe fondul dezvăluirilor fostului consultant NSA Edward Snowden, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama pentru a-i atrage atenţia asupra faptului că Guvernul este mai degeaba o ameninţare pentru Internet decât un campion în promovarea lui.
Andrei Pricopie
14.03.2014

alte articole

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
14.03.2014

Pe fondul dezvăluirilor fostului consultant NSA Edward Snowden, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama pentru a-i atrage atenţia asupra faptului că Guvernul este mai degrabă o ameninţare pentru Internet decât un campion în promovarea lui.

"L-am sunat pe preşedintele Obama pentru a-mi exprima frustrarea cu privire la pagubele create de către Guvern pentru viitorul nostru al tuturor", a scris joi Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook.

"Din păcate, se poate spune că va fi necesar mult timp pentru o reformă reală. Guvernul american ar trebui să fie un campion (în promovarea) Internetului, nu o ameninţare. Este necesar ca ei să fie mai transparenţi cu privire la ceea ce fac, altfel oamenii îşi vor imagina ceea ce este mai rău", a declarat acesta, potrivit AFP.

În baza unor documente transmise de Snowden, fostul jurnalist The Guardian Glenn Oswald, a dezvăluit miercuri, pe site-ul revistei Intercept, utilizarea pe scară largă a unor virusuri care vizau extragerea unor date din reţele telefonice sau de Internet. În unele cazuri, NSA ar fi imitat pagini Facebook pentru a introduce aceste virusuri în calculatoare.

Zuckerberg a explicat că majoritatea navigatorilor pe Internet şi firmelor cooperează "în vederea creării unui mediu sigur şi transformării spaţiului pe care îl împărtăşim într-unul şi mai bun".

"De aceea sunt atât de tulburat şi atât de frustrat de informaţii despre comportamentul Guvernului american. Atunci când inginerii noştri muncesc fără încetare pentru ameliorarea securităţii, noi ne gândim să protejăm împotriva unor infractori, nu împotriva propriului Guvern", a adăugat acesta.

Din dezvăluirile lui Edward Snowden reiese că NSA a avut acces la servere ale unor giganţi precum Facebook, Google sau Yahoo!, deşi companiile au negat că NSA ar fi avut acces la datele lor fără mandat judiciar.

"Pentru ca Internetul să rămână solid, este necesar să-i menţinem securitatea. De aceea, la Facebook consacrăm multă energie pentru a ne transforma serviciile şi Internetul per ansamblu într-un spaţiu mai sigur şi (mai) securizat. Criptăm comunicaţiile, utilizăm protocoale securizate, încurajăm oamenii să utilizeze diverse mijloace de identificare şi facem totul pentru a ajuta la soluţionarea problemelor pe care le descoperim la servicii terţe", a declarat Mark Zuckerberg.

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) acuzat de spionaj, Edward Snowden, a denunţat public, în mai multe ocazii, vastul program de spionaj american. Snowden a început în luna iunie seria dezvăluirilor programelor NSA de colectare în masă a datelor telefonice, precum şi a altor programe secrete de interceptare, înainte de a fi fugit în Hong Kong şi apoi la Moscova, unde a primit azil temporar. După fiecare nouă dezvăluire, SUA a trebui să încaseze o gamă largă de critici dure din partea „victimelor” programului de spionaj, care viza atât civili cât şi oficiali străini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor