Efectele Signalgate. Mike Waltz, mutat din funcţia de consilier pentru securitate naţională în cea de ambasador la ONU

Mike Waltz (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
Redacţia
02.05.2025

Mike Waltz şi Alex Wong, consilieri ai lui Donald Trump pe probleme de securitate naţională, urmează să părăsească administraţia după ce au pierdut sprijinul intern şi au rămas fără aliaţi la Casa Albă, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de The Guardian.

Mandatul celor doi a fost marcat de tensiuni şi greşeli, cea mai notabilă fiind incidentul din martie când Waltz l-a adăugat din greşeală pe redactorul-şef al publicaţiei The Atlantic, Jeffrey Goldberg, într-un grup de chat pe Signal în care se discutau atacuri cu rachete în Yemen, înainte de producerea acestora. Deşi Trump a luat în calcul concedierea lui Waltz, o anchetă internă l-a exonerat, stabilind că a salvat numărul jurnalistului din greşeală.

În ciuda acestui episod, Waltz şi Wong au fost menţinuţi temporar în funcţii, în contextul unor relaţii tensionate cu şefa de cabinet Susie Wiles şi al altor neînţelegeri interne. Wong a fost acuzat că a generat frustrare în rândul altor agenţii şi că Waltz nu a intervenit pentru a-l tempera.

În încercarea de a-şi salva poziţia, Waltz a cerut sfaturi de la JD Vance, care l-a sfătuit „să fie mai deferent faţă de Wiles” şi să nu încerce să-şi impună autoritatea.

Waltz a fost criticat şi pentru că ar fi promovat politici agresive, în contradicţie cu agenda „America First” a lui Trump. Presiunile pentru înlăturarea sa au venit şi din exterior: Tucker Carlson, Steve Bannon şi activista de extremă dreaptă Laura Loomer au dus campanii împotriva sa. Loomer, susţinând o teorie a conspiraţiei legată de presupuse loialităţi ale lui Wong faţă de China, a reuşit chiar să-l convingă pe Trump să concedieze mai mulţi membri din echipa lui Waltz.

După acest val de concedieri, poziţia lui Waltz s-a slăbit considerabil, iar demiterea sa a fost confirmată joi dimineaţă, în mod discret. Waltz ar fi încercat să rămână în funcţie participând la o şedinţă de cabinet, dar a fost informat oficial că va fi înlăturat.

Odată cu plecarea sa, administraţia Trump rămâne fără o strategie clară de securitate naţională. Printre problemele netranşate se numără relaţia cu China privind Taiwanul şi Indo-Pacificul, precum şi politica faţă de Rusia şi conflictul din Ucraina, unde Waltz pledase pentru sancţiuni dure împotriva lui Putin dacă nu accepta un acord de pace intermediat de Steve Witkoff.

Liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a salutat concedierea, dar a declarat că „îl concediază pe omul greşit”: „Ar fi trebuit să-l concedieze pe Hegseth”, a spus el, referindu-se la secretarul apărării Pete Hegseth, acuzat că nu este potrivit pentru funcţie şi că vor exista „multe alte probleme, exact ca Signalgate”.

Între timp, Trump l-a numit pe secretarul de stat Marco Rubio consilier interimar pentru securitate naţională, fapt ce i-a surprins până şi pe oficialii de la Departamentul de Stat. Rubio deţine acum patru funcţii simultan: secretar de stat, consilier interimar pentru securitate naţională, administrator interimar USAID şi arhivist naţional interimar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor