Efectele Brexitului / S&P reduce ratingul de credit al Uniunii Europene

Agenţia de rating S&P a redus joi ratingul de credit al Uniunii Europene, invocând că decizia Marii Britanii de a părăsi blocul are efectul de slăbire a flexibilităţii fiscale şi a coeziunii politice.
(Captură Foto)

S&P şi-a redus ratingul de la AA+ la AA, cu o perspectivă stabilă, însemnând că agenţia nu prevede alte reduceri ale ratingului.

La începutul acestei săptămâni, agenţiile de rating S&P şi Fitch au redus ratingul Marii Britanii după ce ţara a decis să părăsească Uniunea Europeană (Brexit). S&P a redus ratingul de credit al Marii Britanii de la AAA la AA, în timp ce Fitch a redus ratingul ţării de la AA+ la AA.

Agenţia de rating S&P a declarat că înaintea referendumului de joia trecută considera că Marea Britanie nu va părăsi UE.

“Ca o consecinţă a deciziei electoratului britanic de a părăsi UE, după referendumul din 23 iunie, ne-am reevaluat opinia precedentă favorabilă în privinţa coeziunii în cadrul UE de la pozitiv la neutru”, a precizat agenţia într-o declaraţie.

Agenţia a declarat că din cauza Brexitului previziunile financiare, planificarea de capital, ajustările financiare şi chestiunile bugetare vor fi afectate de o incertitudine mai mare.

“Deşi ne aşteptăm ca ceilalţi 27 de membri rămaşi [în UE] să îşi reafirme angajamentul pentru uniune, credem că plecarea Marii Britanii va necesita inevitabil negocieri noi şi complicate asupra următorului cadru bugetar pe şapte ani, cunoscut sub numele de Multiannual Financial Framework (MFF), din 2021 până în 2027”, a mai susţinut agenţia.

Viitoarea sănătate fiscală a UE, a precizat S&P, va fi determinată de cele mai bogate 10 ţări care sunt contributori neţi la bugetul Uniunii Europene.

Agenţia a susţinut că ratingul relativ ridicat pentru UE “reflectă presupunerea noastră că statele membre îşi vor îndeplini” obligaţiile bugetare faţă de blocul european.

În 2016, Marea Britanie a avut o contribuiţie de 13% la bugetul total al UE. O ieşire a Marii Britanii din UE va crea o gaură bugetară tot mai mare ce trebuie acoperită de statele membre sau prin reduceri ale bugetului UE. Germania şi Franţa au contribuit în acest an cu 21 şi respectiv 16% la bugetul UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie