Educarea tinerilor privind alimentaţia sănătoasă. "Se vor face programe în aproape toate şcolile şi liceele din România"

Directorul Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul ANPC, Paul Anghel, a vorbit, la postul B1 TV, despre o iniţiativă sprijinită de Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorilor care vizează educarea tinerei generaţii privind alimentaţia sănătoasă.
Jurnalistă: Daţi-ne mai multe detalii despre această nouă iniţiativă.
Pavel Anghel: Este, de fapt, o iniţiativă a Asociaţiei 100% Românesc, în colaborare cu platforma Tribuna Consumatorilor. Se desfăşoară de aproximativ 5 ani. Un proiect care are ca scop educarea tinerei generaţii atunci când are de făcut alegeri în legătură cu alimentaţia pe care o doreşte şi, pe de altă parte, se doreşte ca, uşor-uşor, să se transfere din zona de a consuma, ştiu eu, snack-uri şi produse aşa-zis nesănătoase, către o alimentaţie sănătoasă.
Jurnalist: Care sunt, până la urmă, cele mai periculoase substanţe pe care le găsim pe etichete? Ca să înţeleagă şi cei care ne urmăresc şi, până la urmă, nu pot participa la aceste cursuri.
Pavel Anghel: E important de spus următorul lucru: absolut toate substanţele care se regăsesc pe etichete sunt trecute prin furcile caudine ale ministerelor şi ale instituţiilor care coordonează sănătatea publică. Conţinutul acestora, în schimb, cantitatea care urmează să fie ingerată, depinde de la individ la individ.
Având în vedere că aceşti coloranţi, aceşti aditivi alimentari, care sunt folosiţi pe fluxul tehnologic la producerea anumitor ingrediente sau chiar la anumite produse finite, pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
E important să citim cu atenţie eticheta, să vedem pe eticheta produsului care ar trebui să fie valorile nutriţionale şi care ne sunt nouă suficiente pentru organismul nostru, să evităm zonele în care sunt gustări cu zahăr adăugat în cantităţi foarte mari sau cu coloranţi alimentari în exces.
De asemenea, trebuie să avem în vedere cantitatea pe care o consumăm, iar aceasta este direct proporţională cu greutatea şi cu caracteristicile fiecărui individ în parte.
Jurnalistă: Şi cum vor fi mai exact? Cum se vor desfăşura aceste cursuri pentru elevii din Capitală?
Pavel Anghel: Nu numai în Capitală. Se va merge şi există un parteneriat făcut între Asociaţia 100% Românesc, cu sprijinul ANPC-ului, prin inspectoratele judeţene de această dată şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Se vor face programe în aproape toate şcolile şi liceele din România.
În felul acesta, vom reuşi să transmitem profesorilor – în primul rând, pentru că este o formare de formatori – care sunt elementele de bază într-o alegere sănătoasă. Iar în momentul în care aceştia acumulează aceste experienţe, să le transmită elevilor, studenţilor, dânşilor!