Eduard Hellvig s-a înscris în PNL: "Simt că este un moment complicat pentru întreaga democraţie românească"
Fostul şef al SRI Eduard Hellvig anunţă că s-a înscris în PNL. El se erijează în salvatorul PNL-ului şi critică "politicieni superficiali care şi-au petrecut campania electorală sugându-şi burţile", fără să observe ascensiunea lui Călin Georgescu.
"Am semnat astăzi adeziunea la Partidul Naţional Liberal. Simt că este un moment complicat pentru întreaga democraţie românească şi că acum este nevoie ca liberalii să fie mai uniţi ca niciodată.
Voi încerca o explicaţie pentru rezultatele de pe 24, chiar dacă risc să devin nepopular. Succesul de box office al filmului prost regizat de dl Georgescu este consecinţa directă a unei superficialităţi crunte de politicieni fără idee, care şi-au petrecut campania electorală sugându-şi burţile convenabil, admirându-şi poza şi crezându-şi propriile baliverne.“Echipe” de inşi care s-au crezut sforari când de fapt erau doar panglicari.
Mai risc o povaţă de om bătrân. Adunaţi-vă la centru, promovaţi oameni convingători şi idei de calitate care să facă nefrecventabilă gargara. Atât de simplu.
Partidul s-a resetat, este vremea să livrăm pentru viitor. Nu este timp pentru vendete, este momentul acţiunilor concrete. Mi-am făcut deja publice gândurile despre „finalul tranziţiei”, inclusiv despre modelul de dezvoltare pe care personal îl consider potrivit pentru România.
Acest final al tranziţiei se manifestă, de două zile în ritm accelerat şi în rândul partidelor mari din România. Nu candidez la nimic, aşa cum am spus de nenumărate ori. M-am întors în PNL într-un moment greu pentru partid, nu când se făceau liste sau când se împărţeau bucate.
Am revenit pentru a ajuta un partid fondat pe idei corecte, de liberali autentici. Pentru a-mi apăra valorile personale, euro-atlantic centrate, de centru-dreapta conservatoare, care nu întâmplător coincid cu cele ale PNL.
Revin în PNL într-o zi care pentru mine are şi o altfel de conotaţie. În noaptea de 26 spre 27 noiembrie 1940 a avut loc masacrul de la Jilava; un comando legionar a asasinat peste 60 de deţinuţi politici. Printre ei, şeful serviciului de informaţii al vremii, precum şi adjunctul său. România trăieşte un moment de răscruce şi românii sunt singurii care trebuie să îşi decidă viitorul. Iar liberalismul este astăzi calea moderată care poate aşeza în aceeaşi frazare idealurile naţionale şi calea europeană. Aşa să ne ajute Dumnezeu", scrie, pe X, Hellvig.