Eduard Hellvig a primit aviz favorabil din partea Comisiei parlamentare pentru controlul SRI

Propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SRI, liberalul Eduard Hellvig a primit marţi aviz favorabil din partea Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.
Eduard Hellvig. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.02.2015

Propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SRI, liberalul Eduard Hellvig a primit marţi aviz favorabil din partea Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

La ieşirea din comisie, Hellvig a declarat că va continua moştenirea lăsată de George Maior - fostul şef SRI demisionat după ce a criticat virulent decizia CCR de a respinge legea supravegherii cibernetice - şi a promis că Serviciul pe care ar urma să îl conducă nu va fi supus niciunei presiuni din partea mediului politic, relatează postul B1 TV.

Hellvig, care anterior nominalizării sale, susţinea într-un articol publicat pe blogul său în 8 ianuarie 2015 că "prioritatea fundamentală a anului 2015" este ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington - Berlin - Bucureşti, înlocuind Londra din axa lansată de Traian Băsescu când a câştigat preşedinţia României, a ţinut să precizeze că SRI va continua parteneriatul strategic cu SUA şi a dat asigurări că axa Bucureşti - Londra - Washington nu va fi schimbată.

„Eu cred că SRI în această perioadă a avut parte de o conducere care a schimbat fundamental instituţia şi rolul pentru această schimbare îi revine ui George Maior, care poate mai mult ca oricând a reuşit să facă o instituţie independentă de orice presiune politică. A ştiut să o ţină neutră faţă de orice spaţiu public. E un câştig enorm pentru democraţia română. SRI trebuie să continue moştenirea lăsată de George Maior. Voi menţine instituţia în afara oricărei ingerinţe politice. Opţiunea luată de conducerea SRI în parteneriatul cu SUA e o prioritate, ca atare, SRI în cazul în care voi fi ales de Parlament, va rămâne într-un parteneriat strategic cu SUA şi ţările din clubul de la Berna", a declarat Eduard Hellvig.

"E o decizie pe care am luat-o de a ieşi din spaţiul public politic. Ca atare, aşa cum am mai spus-o, în perioada în care voi fi director al SRI, vă garantez că nu va exista nicio imixtiune în activitatea SRI şi nimeni nu îşi va permite să exercite presiuni asupra Serviciului”, a mai adăugat Hellvig .

După audierile care au avut loc astăzi, membrii comisiei pentru controlul SRI vor prezenta, miercuri, un raport în faţa Birourilor Permanente Reunite. În baza respectivului raport, se va convoca plenul reunit, cel mai probabil în cursul aceleiaşi zile, pentru a-i da votul de încredere lui Hellvig.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor