UNPR, UDMR şi Mircea Geoană susţin propunerea lui Eduard Hellvig la şefia SRI

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

În ciuda reacţiilor dure venite pe filiala Traian Băsescu - Elena Udrea, care au denunţat numirea "omului lui Voiculescu" - Eduard Hellvig - la şefia SRI, se pare că propunerea lui Klaus Iohannis se bucură de o largă apreciere în rândul politicienilor şi este foarte probabil să se concretizeze.

Deşi PSD nu s-a decis încă şi aşteaptă, potrivit premierului Victor Ponta, să ia o decizie finală după consultările cu grupurile parlamentare, UNPR, UDMR şi Mircea Geoană & Co. au semnat că susţin propunerea lui Eduard Hellvig pentru şefia SRI.

Partidul condus de generalul Gabriel Oprea, UNPR, va susţine în Parlament numirea lui Eduard Hellvig, mai ales în actualul context internaţional şi în condiţiile în care conflictual din Ucraina pare a fi unul de lungă durată, iar România nu are titular nici la SRI, nici la SIE.

„Salutăm decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI în persoana lui Eduard Hellvig. UNPR va susţine această propunere, aşa cum a susţinut şi creşterea bugetului pentru Apărare, tocmai pentru că aceste propuneri răspund unor exigenţe majore ce ţin de stabilitate şi de apărarea interesului national.

Confruntarea între partide, competiţia şi polemica nu trebuie să afecteze buna funcţionare a instituţiilor fundamentale ale ţării: Armata, Serviciile de informaţii şi Justiţia”, a transmis UNPR în cadrul unui comunicat de presă.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat pentru Mediafax: „Îl cunoaştem pe Eduard Hellvig, fost coleg deputat, europarlamentar, de foarte mult timp, şi îl ştim ca un om echilibrat, de bun simţ, foarte bine pregătit. Vom discuta, luni, în grupurile parlamentare ale UDMR această propunere dar, din punctul nostru de vedere, nu va exista nicio problemă şi sper că va reuşi să ţină un echilibru şi în interiorul SRI şi în tot ce înseamnă pentru România, pentru această zonă. SRI va fi pe mâini bune când va depune jurământul şi va fi învestit domnul Hellvig. Nu avem obiecţii, nu văd niciun motiv să nu îl votăm şi să nu îi acordăm încrederea”.

Şi senatorul Mircea Geoană, pare încântat de alegerea lui Klaus Iohannis, motiv pentru care a transmis următorul mesaj pe contul său de Facebook:

„Propunerea făcută de Preşedintele Iohannis pentru conducerea Serviciului Român de Informaţii este una inspirată. Eduard Hellvig întruneşte cele două condiţii indispensabile pentru un mandat de succes: are încrederea preşedintelui şi a liderilor politici din ţară şi din străinătate şi dispune de competenţele profesionale necesare pentru a asigura echilibrul indispensabil într-un context intern şi extern în plină reaşezare.

Parlamentarii Noului Proiect Social Democrat vor susţine această propunere în Parlament şi vom susţine toate iniţiativele legate de continuarea energică a luptei împotriva corupţiei şi a întăririi capacităţii de răspuns la toate provocările la adresa securităţii naţionale.”

Atât fostul preşedinte Traian Băsescu, cât şi fosta şefă PMP Elena Udrea, au avut o reacţie dură faţă de numirea "omului lui Voiculescu" la şefia SRI.

Din 2003, Eduard Hellvig a devenit membru al PUR (actualul PC), condus de condamnatul Dan Voiculescu, alegându-se, în 2004 deputat pe listele respectivului partid. Actualul liberal a fost deputat PC în mandatul 2004-2008 şi europarlamentar pe o perioadă de 5 luni. După ce a pierdut nominalizarea pentru un post eligibil de europarlamentar, a părăsit PC-ul pentru a se alătura PNL.

Pentru mai multe detalii despre trecutul lui Eduard Hellvig intraţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.