Editorialist Washington Post îl critică dur pe proprietarul Bezos pentru transformarea ziarului într-o "dogmă"

Editorialistul Washington Post, Eduardo Porter, a dezvăluit că intenţionează să părăsească publicaţia din cauza planurilor proprietarului Jeff Bezos de a remodela secţiunea de opinii, afirmând că nu doreşte să participe la „dogma” politică a miliardarului de la Amazon, relatează The Daily Beast.
Porter, editorialist şi membru al consiliului editorial, a explicat într-un e-mail trimis contactelor sale că decizia lui Bezos de a impune un accent „neobosit” pe valorile tradiţional conservatoare ale libertăţilor individuale şi pieţelor libere în cadrul secţiunii de opinii este „o cale pe care nu o pot urma”.
De asemenea, Porter l-a criticat şi pe nou-numitul editor de opinii, Adam O’Neal, pentru dorinţa exprimată luna trecută de a arăta „un optimism fundamental cu privire la viitorul acestei ţări”, scriind că acest obiectiv contravine modului în care un jurnalist ar trebui să se angajeze în relatările despre SUA.
„Această suprapunere de dogmă subminează gândirea critică. Este în contradicţie cu ceea ce înţeleg eu prin jurnalism, analiză şi comentariu. Există riscul ca Post să se transforme într-un fel de biserică, cu constrângeri stricte asupra gândirii”, a scris Porter în e-mailul său.
Porter, care s-a alăturat publicaţiei în 2023 după ce a lucrat la Bloomberg şi The New York Times, nu a răspuns solicitărilor repetate de comentarii. El este cel mai recent nume dintr-un val mai larg de plecări de la Washington Post, care a pierdut numeroşi reporteri, editori şi editorialişti, în contextul în care Bezos şi directorul general Will Lewis încearcă să refacă ziarul.
Editorialişti de prestigiu precum Jonathan Capehart, Joe Davidson, Philip Bump, Molly Roberts şi Eugene Robinson au anunţat în ultimele luni că vor părăsi publicaţia. Ziarul i-a pierdut, de asemenea, pe vedeta sa de pe TikTok, Dave Jorgenson, şi pe editorul executiv Krissah Thompson, marţi.
The Post a refuzat să comenteze.
Lewis a introdus un program de plecări voluntare în luna mai şi i-a încurajat pe angajaţi să se gândească dacă vor să facă parte din noua viziune. Termenul-limită pentru plecările voluntare este 31 iulie.
„Dacă vrem să ne reconectăm cu publicul nostru şi să continuăm să apărăm democraţia, vor fi necesare mai multe schimbări la The Post. Iar pentru a reuşi, trebuie să fim uniţi ca echipă, cu o convingere şi o pasiune puternică pentru direcţia în care ne îndreptăm”, a scris Lewis la începutul acestei luni.
Porter a spus în nota sa că se teme că secţiunea de opinii ar putea „deveni un pamflet de venerare a plutocraţiei tehnologice aflate în vârful societăţii americane, susţinând politicile promovate de aceasta”.
„Deşi sunt de acord că economia de piaţă este o invenţie valoroasă şi cred că tehnologia ne poate ajuta în multe moduri, acestea implică şi dezavantaje — uneori substanţiale. Nu mă aştept ca aceste dezavantaje să primească prea multă atenţie”, a scris el.
El l-a criticat direct şi pe Bezos, sugerând că deciziile miliardarului sunt alimentate de o „teamă” legată de impactul preşedintelui Donald Trump asupra afacerilor sale, „cele mai multe dintre ele fiind mai valoroase pentru el decât The Post".
„Nu ar fi surprinzător ca el să împărtăşească sincer viziunea techno-libertariană populară în generaţia sa de magnaţi tehnologici, o viziune care tinde să-i urce pe un piedestal: stăpâni ai universului, salvatori ai acelui colţ de umanitate pe care îl consideră demn de salvat. În orice caz, eu nu sunt potrivit pentru această schimbare ideologică”, a scris el.