Ediţia a III-a a Zilelor Jurnalismului de Investigaţie din Europa de Sud-Est a fost lansată la Chişinău

Zilele Jurnalismului de Investigaţie din Europa de Sud-Est au fost lansate astăzi la Chişinău. Zeci de jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi alţi invitaţi din 13 state europene au dat start dezbaterilor. La deschiderea întrunirii a participat şi prim-ministrul Vlad Filat.
Tatiana Chiriac
24.05.2012

Zilele Jurnalismului de Investigaţie din Europa de Sud-Est au fost lansate astăzi la Chişinău. Zeci de jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi alţi invitaţi din 13 state europene au dat start dezbaterilor. La deschiderea întrunirii a participat şi prim-ministrul Vlad Filat.

Evenimentul este organizat de SEEMO (Organizaţia Media pentru Europa de Sud-Est) cu sprijinul ADC (Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare), în cooperare cu CIRCOM (Asociaţia Europeană a Televiziunilor Regionale) şi „Ziarul de Gardă". La ediţia de anul acesta, care are loc la Chişinău, participă 40 de jurnalişti străini de investigaţie: Marea Britanie, România, Suedia, Olanda, Ungaria, Slovenia, Turcia, Olanda, Georgia, Cehia, Austria, Bulgaria şi alţi câţiva zeci de jurnalişti din R. Moldova. La eveniment participă şi Claudio Cappone, vicepreşedinte al Uniunii Europene de Radioteleviziune.

Prim-ministrul a salutat participanţii la eveniment, menţionând că pentru Republica Moldova, care a revenit pe o cale de dezvoltare democratică firească acum mai bine de doi ani, acest eveniment are o semnificaţie aparte.

”Dezvoltarea unei societăţi democratice este imposibilă fără o presă cu adevărat liberă, iar jurnalismului de investigaţie îi revine un rol deosebit în acest sens,deşi eu consider că activitatea jurnalismului de investigaţie în R.Moldova este la început de cale, totuşi încep ziua prin a vedea prin intermediul presei ce s-a întâmplat” a specificat V. Filat.

„Ştiu că voi, jurnaliştii, deseori vă întrebaţi: dacă are sens ceea ce facem, de vreme ce multe lucruri rămân neschimbate? Citesc cu atenţie ceea ce scriu jurnaliştii de investigaţie şi ştiu că nu sunt rare cazurile când rămâneţi dezamăgiţi sau cu impresia că enormul efort pe care l-aţi făcut în investigarea unei situaţii sau a unui caz ieşit din comun nu-şi are continuitatea la nivelul acţiunilor organelor statului. Vă voi spune deschis: da, în unele cazuri, reacţia unor organe ale statului lasă de dorit, dar sunt şi o mulţime de cazuri când reacţia este una promptă, adecvată», a mai accentuat Vlad Filat.

Alina Radu moderatoarea evenimentului şi reprezentanta ”Ziarului de Gardă” (ZdG) a menţionat la deschiderea evenimentului că jurnaliştii de investigaţie din R. Moldova şi nu numai sunt cei mai bogaţi în experienţă, dar cei mai săraci economic, jurnalismul de investigaţie având nevoie de cel mai mare suport financiar.

”Sper că această întâlnire pe care o avem astăzi cu prim-ministrul va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea jurnalismului de investigaţie în ţara noastră prin încheierea şi aprobarea unor parteneriate şi politici respective. Nicio guvernare nu a existat fără a fi criticată, dar până la urmă jurnalismul de investigaţie este unul curajos şi cel mai credibil” a mai adăugat Alina Radu.

În cadrul sesiunii de iniţiere s-a discutat şi despre jurnalismul de investigaţie din Republica Moldova, unde şi-au împărtăşit experienţele inedite Dumitru Lazur, reprezentant SCOOP (reţea de jurnalişti de investigaţie din Europa de Est şi Sud-Est) în R.Moldova, Vitalie Dogaru, Publika TV, Aneta Grosu, ZdG şi Efim Josanu, director Moldova 1.

În cadrul evenimentului organizat pentru zilele de 23-25 mai, jurnaliştii vor discuta despre tehnologiile şi tehnicile avansate de investigaţie jurnalistică, folosite împotriva corupţiei şi crimei organizate, dar şi despre abordarea jurnalismului de investigaţie în redacţiile moderne - decizii editoriale necesare, subiecte necesare şi modul de programare a acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor