Preşedintele Ecuadorului: 'Julian Assange ne provoacă mai mult decât un disconfort'
alte articole
Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a declarat, duminică, într-un interviu pentru trei posturi de televiziune locale, că speră să ajungă în scurt timp la un rezultat pozitiv pe acest subiect, "care ne provoacă mai mult decât un disconfort", potrivit AFP.
Moreno a declarat că Ecuadorul doreşte să încerce să obţină medierea unei persoane importante pentru a rezolva situaţia lui Julian Assange, dar nu a dezvăluit despre cine ar fi vorba.
De peste cinci ani Assange este baricadat în sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, după ce fostul preşedinte marxist al Ecuadorului i-a oferit găzduire, pentru a nu fi extrădat de Marea Britanie în Suedia, unde era urmărit într-un proces suspect, pentru viol.
Justiţia suedeză a abandonat definitiv în mai anul trecut urmărirea penală ce îl viza pe australian şi a ridicat mandatul de arest european, dar Assange se teme acum că, dacă părăseşte clădirea ambasadei, va fi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale.
Marea Britanie a avertizat că îl va aresta pe Assange dacă acesta părăseşte ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare.
Operatiunea de supraveghere continuă a ambasadei Ecuadorlui în aceşti cinci ani a costat Marea Britanie peste 10 milioane de lire.
Ministrul de Externe ecuadorian a confirmat că Ecuadorul va menţine azilul acordat lui Julian Assange de către fostul preşedinte Rafael Correa şi a anunţat, la 11 ianuarie, că Quito i-a acordat cetăţenie lui Assange în decembrie şi că a solicitat Londrei să-i recunoască un statut diplomatic care i-ar fi permis lui Assange să părăsească sediul ambasadei fără a fi arestat de poliţia britanică.
Dar Londra a refuzat să-i recunoască statutul diplomatic lui Assange.
Moreno şi-a arătat duminică regretul pentru faptul că Londra nu a acceptat soluţia statutului diplomatic pentru Assange. "Ar fi fost un rezultat bun. Din nefericire, lucrurile nu se petrec aşa cum Ministerul de Externe a planificat, şi problema rămâne de actualitate".