Economia europeană nu reacţionează la tipărirea de bani. BCE încearcă să intensifice "stimulentele"

Creşterea economică a zonei euro a fost mai lentă decât s-a estimat în cel de-al treilea trimestru al acestui an, conform datelor preliminare de vineri, crescând astfel aşteptările pieţei ca BCE să intensifice stimulentele monetare pentru economia europeană în luna următoare.
Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (Hannelore Foerster / Getty Images)

Biroul UE pentru statistici, Eurostat, a declarat că PIB-ul celor 19 ţări care folosesc moneda euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu trimestrul trei din 2014, PIB-ul zonei euro a urcat cu 1,6% în acest an.

Economiştii intervievaţi de Reuters au declarat că s-au aşteptat la o creştere trimestrială de 0,4% şi la o creştere anuală de 1,7%.

“Acest rezultat este de asemenea mai scăzut decât prognozele realizate de personalul Bancii Centrale Europene (BCE), ceea ce va impulsiona şi mai mult BCE să îşi intensifice stimulentele monetare pentru luna decembrie”, a declarat Nick Kounis, şeful Departamentului pentru cercetarea pieţelor macro şi financiare din cadrul Băncii ABN AMRO.

Kounis a declarat că se aşteaptă ca BCE să mărească ritmul programului său de achiziţionare de obligaţiuni cu 20 de miliarde de euro pe lună, pentru a ajunge la 80 de miliarde, extinzând aceste cumpărări dincolo de septembrie 2016.

Reuters a raportat săptămâna trecută că BCE a luat în considerare obligaţiunile regionale şi municipale ca o opţiune.

“Ne aşteptăm, de asemenea la o reducere cu 10% a ratei depozitului la BCE”, a mai declarat Kounis.

Economiştii au declarat că este foarte probabil că această creştere redusă din trimestrul al treilea să fie rezultatul unui comerţ negativ cu restul lumii – acest lucru fiind clar în cazul Germaniei, Franţei şi Italiei.

“Această situaţie sugerează faptul că beneficiile obţinute de exportatorii din zona euro în baza unei monede euro slabe a fost compensat de creşterea globală redusă”, a declarat Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

“Între timp, cererea internă relativ decentă a zonei euro a susţinut importurile”, a adăugat el.

Dar datele oferite de Eurostat au arătat că zona euro a înregistrat un surplus comercial sezonier ajustat de 20,5 miliarde de euro în luna septembrie, în timp ce exporturile au crescut cu 1% şi importurile au scăzut cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea cumulată a zonei euro a fost mai redusă decât s-a aşteptat, în principal deoarece creşterea economică din Italia, Olanda, Portugalia şi Finlanda a înregistrat rezultate aflate sub nivelul aşteptărilor pieţei.

Cele două economii mari ale zonei euro, Germania şi Franţa, au înregistrat creşteri trimestriale în conformitate cu aşteptările de 0,3%.

Dar cea de-a treia economie, Italia, a înregistrat o creştere trimestrială de 0,2%, iar Olanda a crescut cu doar 0,1% - amândouă fiind în urma aşteptărilor privind creşterea de 0,3%.

Portugalia nu a înregistrat nicio creştere în cel de-al treilea trimestru, iar contracţia economică a Finlandei a fost mai mare decât s-a aşteptat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie