Economia chineză se îndreaptă spre o "uşoară aterizare": Zoellick
alte articole
China va înregistra, probabil, o încetinire a ritmului de creştere în acest an, tocmai când guvernul său trebuie să îşi revizuiască economia pentru a gestiona o expansiune în următoarele două decenii, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, potrivit Bloomberg.
Economia se îndreaptă spre o "aterizare uşoară" pe termen scurt, a declarat ieri Zoellick la Beijing, în introducerea raportului intitulat "China 2030" al creditorilor şi cercetătorilor chinezi de stat. Naţiunea trebuie să redefinească rolul guvernului, să îşi modifice structura întreprinderilor de stat şi să permită treptat rate ale dobânzilor stabilite de piaţă, potrivit rezumatului raportului.
Factorii de decizie din interiorul şi din afară Chinei încearcă să descopere o modalitate prin care motorul de creştere al economiei mondiale va rezista crizei datoriilor din Europa pe termen scurt şi va evita o încetinire accentuată pe termen lung. Unele recomandări de ieri au reiterat idei din rapoartele anterioare; în iunie 2010, Banca Mondială a cerut o mai mare utilizare a ratelor dobânzilor pentru a gestiona economia.
"După cum ştiu liderii chinezi, modelul actual de creştere economică a ţării nu este durabil", a declarat Zoellick într-un discurs de ieri. Acesta a spus ulterior reporterilor că "pe termen scurt, personal cred că China se îndreaptă spre o uşoară aterizare."
Banca Mondială a susţinut în noiembrie că China se îndreaptă spre o încetinire a creşterii, în exces cu 8% în 2012, şi că are posibilitatea fiscală de a-şi opri economia dintr-o escaladare în criza datoriilor din Europa. Produsul intern brut a crescut cu 9,2% anul trecut.
Sistemul "Hukou"
China trebuie să se bazeze mai mult pe pieţe şi pe sectorul privat, să îşi modifice sistemul de oferire a permisului de rezidenţă numit şi "hukou", şi să ofere o protecţie socială de bază pentru toţi cetăţenii săi, a afirmat ieri Zoellick. Băncile şi Consiliului de Stat al Centrului de Cercetare a Dezvoltării din China au fost co-autori în raport.
Indicele stocurilor MSCI Asia Pacific a scăzut ieri cu 0,8% în Tokyo, la ora 05:33. Indicele Shanghai Composite a crescut cu 0,3% la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
Zoellick a declarat ieri că raportul este menit să ofere direcţie şi recunoaşte că ideile trebuie dezbătute în continuare înainte ca anumite detalii să poată fi puse în aplicare. Raportul complet de 468 de pagini, lansat în seara aceleaşi zile, a elaborat cu privire la recomandări şi prognoze. Este posibil ca guvernul să fie nevoit să îşi schimbe atenţia spre dezvoltarea sectorului privat şi "şi-ar putea asigura capitalul propriu din întreprinderile de stat cât mai curând posibil", se arată în raport.
Raportul a fost conceput pentru a ajuta China să evite aşa-numita capcană a veniturilor medii, care blochează de multe ori productivitatea şi creşterea veniturilor din anumite ţări, atunci când veniturile pe cap de locuitor ajung la 3000 - 6000 de dolari, a spus Zoellick în septembrie.
Restructurare economică
Tot la evenimentul de ieri, ministrul chinez al finanţelor, Xie Xuren, a declarat că guvernul va continua să aprofundeze schimbările şi să accelereze restructurarea economică. Aceasta se va concentra mai mult pe ocuparea forţei de muncă, a relatat el.
Guvernul trebuie să comercializeze sistemul bancar şi să consolideze pieţele de capital, în conformitate cu un rezumat al raportului publicat de Banca Mondială. Importanţa tot mai mare a Chinei în comerţul mondial, dimensiunea economiei sale şi rolul său drept cel mai mare creditor din lume, va face "inevitabilă" internaţionalizarea yuanului, potrivit unui comunicat separat de presă.
"Sprijinul pentru reforme va fi mai puternic dacă planurile se bazează pe participarea deplină la toate nivelurile societăţii", a spus comunicatul de presă. "Cel mai mare risc este că grupurile de interese vor încerca să contracareze reformele."
Raportul îndeamnă China să îşi "consolideze sistemul fiscal" şi să se asigure că "guvernele locale au o finanţare adecvată pentru a-şi îndeplini responsabilităţile dificile şi în creştere legate de cheltuieli", în conformitate cu rezumatul. Guvernele locale au avut datorii de 10.700 miliarde de yuani (1,7 trilioane de dolari) la sfârşitul anului 2010, 79% din cauza băncilor, potrivit primului audit al ţării publicat în iunie.