China doreşte ca SUA să predea "documentele Wang"

Wang Lijun, fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing, participă la o reuniune în timpul Congresului Naţional al Poporului în Beijing, China, 6 martie 2011.
Wang Lijun, fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing, participă la o reuniune în timpul Congresului Naţional al Poporului în Beijing, China, 6 martie 2011. (Feng Li / Getty Images)

Liderii comunişti chinezi au cerut Statelor Unite să predea documentele lăsate de dezertorul Wang Lijun la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, potrivit unor rapoarte recente. "Documentele Wang" par a fi o chestiune de viaţă şi de moarte pentru diferite fracţiuni din cadrul PCC, care se tem că secretele lor întunecate vor fi expuse.

Potrivit unui raport de pe 20 februarie al lui Bill Gertz, de la Free Washington Beacon, care pretinde că are informaţii din interior, "Un oficial american a declarat că Wang - care a şofat 200 de mile din Chongqing în Chengdu, a intrat în Consulatul SUA deghizat şi a petrecut noaptea la consulatul american - a lăsat acolo un teanc de documente, în timpul şederii sale de 10 ore. China cere acum ca documentele să fie înapoiate, ceea ce s-ar putea dovedi dezastruos pentru Wang."

Dacă afirmaţia se dovedeşte a fi adevărată, documentele s-ar putea dovedi dezastruoase pentru mai multe persoane, nu numai pentru Wang. Un motiv foarte probabil pentru care Partidul Comunist Chinez (PCC) doreşte documente este faptul că vrea să păstreze în umbră incidentul Wang şi să minimizeze impactul său distructiv asupra Partidului Comunist în sine.

Wang este fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing. Din ziua în care Wang a fugit la Consulatul SUA pentru a solicita azil, baza PCC a fost într-o stare de haos, confruntându-se chiar cu un colaps.

Modul în care PCC îi va trata pe Bo Xilai, şeful Partidului Comunist din Chongqing, şi pe fostul său "ucigaş plătit", Wang Lijun, este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru diferite fracţiuni din cadrul PCC, toate temându-se că secretele lor întunecate vor fi expuse. Luptele intense care au rezultat din această situaţie ar putea duce la colapsul PCC.

Liderii actuali Hu Jintao şi Wen Jiabao sunt prinşi într-o dilemă. Ei doresc sa îl înlăture pe adversarul politic Bo Xilai şi influenţa din spatele lui - Jiang Zemin şi grupul său. De asemenea, ei vor să aibă grijă de acest lucru în linişte şi să nu provoace instabilitate în cadrul PCC, astfel încât tranziţia politică din timpul celui de-al 18-lea Congres Naţional PCC să decurgă fără probleme.

Solicitarea către SUA de a fi înapoiate documentele lăsate de Wang la consulat este o măsură prin care PCC doreşte rezolvarea în linişte a incidentului Wang-Bo.

Prin obţinerea documentelor Wang de la SUA, PCC poate rezolva incidentul Wang-Bo şi prezenta dezertarea lui Wang ca o luptă în interiorul partidului, regimul comunist în sine nefiind pus în pericol.

Statele Unite nu numai că nu au respectat cererea PCC, dar au transmis povestea lui Bill Gertz. PCC nu s-ar fi aşteptat la asta din partea SUA.

Acest lucru trebuie să fie o situaţie jenantă pentru PCC. Ea confirmă faptul că Wang a oferit informaţii şi arată că Statele Unite nu au de gând să renunţe la ele. De asemenea, este puţin probabil ca informaţiile incluse în documente să fie atât de limitate şi de insignifiante precum corupţia lui Bo. Acestea pot cuprinde secrete care ar putea pune în pericol însuşi regimul, dacă vor fi făcute publice.

Având aceste documente, SUA controlează prerogativele modului în care vor continua lucrurile vor, când şi cât de multe informaţii să publice, toate acestea fiind perfect justificate şi complet legale după standardele americane.

Incidentul Wang este o oportunitate ca administraţia Obama să realizeze ceea ce foştii preşedinţi ai SUA - în special Kennedy şi Reagan - au încercat din greu să realizeze, dar nu au putut: să scape lumea de dictatura comunistă.

Soarta i-a acordat Statelor Unite oportunitatea de a putea influenţa direct rezultatul luptei pentru putere la nivel înalt din cadrul PCC şi de a întoarce o nouă pagină în istorie. Cum se va folosi administraţia Obama de aceasta va fi un test de înţelepciune politică şi de caracter moral.

Xia Xiaoqiang este un scriitor cu sediul în SUA şi comentator privind afacerile contemporane chineze.