Economia Angliei a scăzut, iar în Germania şomajul e mai redus ca oricând

La o săptămână după ce ministrul britanic al finanţelor a anunţat un proiect de buget pentru anul fiscal 2012-2013 bazat pe o uşoară îmbunătăţire a prognozelor de creştere economică, biroul de statistică a raport că economia a scăzut în ultimul trimestru mai mult decât s-a anticipat, semn că economia Marii Britanii ar putea pierde bătălia cu recesiunea. Pe continent, în zona euro, şomajul din Germania continuă să scadă, ajunfând acum la cel mai redus nivel din istorie. Franţa a evitat recesiunea cu un avans economic de 0,2% în ultimele trei luni ale anului trecut.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
02.04.2012

La o săptămână după ce ministrul britanic al finanţelor a anunţat un proiect de buget pentru anul fiscal 2012-2013 bazat pe o uşoară îmbunătăţire a prognozelor de creştere economică, biroul de statistică a raport că economia a scăzut în ultimul trimestru mai mult decât s-a anticipat, semn că economia Marii Britanii ar putea pierde bătălia cu recesiunea. Pe continent, în zona euro, şomajul din Germania continuă să scadă, ajunfând acum la cel mai redus nivel din istorie. Franţa a evitat recesiunea cu un avans economic de 0,2% în ultimele trei luni ale anului trecut, relatează zf.ro.

Marea Britanie, o economie cu defecte de structură

Economia britanică a scăzut cu 0,3% în al patrulea trimestru al anului trecut, comparativ cu cele trei luni anterioare, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât a calculat anterior biroul de statistică. Pe ansamblul anului trecut, economia a scăzut cu 0,7%. Revizuirea negativă are la bază în principal slăbiciunile motorului economic britanic, sectorul serviciilor, scrie The Guardian.

Planul bugetar al lui Osborne prevede că impozitul pe venit plătit de cei bogaţi va scădea de la 50% la 45%. Ministrul vrea însă să reducă deficitul bugetar tăind cu 25% cheltuielile statului în cinci ani şi impunând o austeritate severă. Ziarele britanice au reacţionat rapid, titrând că Osborne îi ajută pe bancheri şi miliardari cu ceea ce fură de la pensionari, scrie Thomson Reuters.

Publicaţia notează că economia britanică n-a mai crescut pe ansamblu din septembrie 2010, cu trei trimestre de scădere, întrerupte de două trimestre de creştere, iar de aici trage concluzia că Marea Britanie se confruntă cu o recesiune economică dublă. Principala problemă identificată de The Guardian nu sunt exporturile, acestea contribuind chiar la creşterea economică de anul trecut, şi nici criza din zona euro, ci consumul din partea populaţiei, cel mai mare element al Produsului Intern Brut. Consumul s-a redus dramatic în timpul Marii Recesiuni din 2008-2009 şi şi-a revenit uşor spre finele lui 2009 şi în 2010. Au urmat însă 12 luni se scădere şi un uşor avans în ultimele trei luni ale anului trecut. Consumul a fost lovit în 2011 de creşterea inflaţiei, impulsionată de scum­pirea petrolului, majorarea TVA şi preţurile mai mari ale produselor de import pe fondul deprecierii lirei sterline.

Preţurile au crescut, de fapt, mai repede decât veniturile. Veniturile reale, ajutate la preţuri, au scăzut mai puternic decât oricând după 1977.

Publicaţia subliniază că toate şocurile recente precum creşterea preţurilor petrolului, valul tsunami din Japonia şi criza datoriilor din zona euro au lovit economia Marii Britanii, care are o structură defectă.

Francezii sunt optimişti în privinţa perspectivei financiare şi a standardelor de viaţă

De partea cealaltă a Canalului Mânecii, economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, a crescut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu cele trei luni anterioare, susţinută în principal de revenirea investiţiilor din afaceri şi de exporturile sănătoase.

Pe ansamblul întregului an, PIB-ul a urcat cu 1,7%, după un avans de 1,4% în 2010, scrie MarketWatch.

Cheltuielile populaţiei, de asemenea principalul element al PIB-ului, s-au majorat cu 0,2% în trimestrul patru. În trimestrul anterior au crescut cu 0,3%. De asemenea, încrederea populaţiei în economie a avansat abrupt şi neaşteptat în martie, atingând maximul ultimelor 12 luni. Francezii sunt optimişti în privinţa perspectivei financiare şi a standardelor de viaţă, a creşterii preţurilor şi şomajului.

Săptămâna trecută, institutul francez de statistică a estimat că activitatea economică a stagnat în primul trimestru, în condiţiile în care investiţiile probabil au scăzut. Acestea şi-ar putea reveni însă în al doilea trimestru, contrabalansând stagnarea consumului privat. În aceste condiţii, economia ar putea creşte cu 0,2% în al doilea trimestru.

Germania are cel mai scăzut şomaj de după reunificare

În Germania, şomajul a scăzut mai mult decât s-a anticipat în martie, semn că forţa celei mai mari economii europene creşte pe măsură ce intensitatea crizei datoriilor din zona euro se reduce. Rata şomajului, ajustată sezonier, a atins cel mai redus nivel de după reunificarea ţării, de 6,7%, potrivit Bloomberg. "Angajările nu au încetat după ce în al patrulea trimestru economia a scăzut. Aceasta spune multe despre puterea economiei germane", apreciază Thomas Costerg, analist al băncii Standard Char­tered. PIB-ul s-a comprimat cu 0,2% în al patrulea trimestru, însă indicatorii eco­nomici sugerează o revigorare pentru începutul acestui an, în condiţiile în care şomajul redus încurajează populaţia să chel­tuiască, notează banca centrală germană.

Comisia Europeană estimează că economia va avansa cu 0,6% anul acesta, în timp ce pentru zona euro anticipează o scădere de 0,3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor