Draexelmaier mai angajează 1500 persoane la Bălţi
alte articole
Compania a lansat procesul de construcţie a unei noi hale de producere, pe un spaţiu de 14 mii de metri pătraţi în Zona Economică Liberă din Bălţi. Pentru comparaţie, cea de a doua hală de producţie, lansată în anul 2011 are un spaţiu de 8 mii de metri pătraţi. Finalizarea construcţiei este preconizată pentru luna noiembrie anul curent, iar producţia urmează a fi lansată în luna februarie 2013, odată cu realizarea a încă circa 1500 de noi angajări.
Mai mult decât atât, conducerea Draexelmaier a informat că au început deja proiectările pentru următoarea fază de extindere a capacităţilor industriale, planificate pentru anii 2014-2015. Astfel, subzona doi a ZEL Bălţi va fi exploatată la capacitatea maximă, iar potrivit administraţiei Zonei, deja au fost identificaţi primii rezidenţi şi pentru subzona trei, informează eco.md.
Componentele auto, ce urmează a fi produse la noua hală vor fi mai sofisticate decât cele produse acum, fiind livrate direct fabricilor de asamblare a automobilelor din Germania, unde procesul tehnologic este planificat „la minut". Din acest motiv, conducerea Draexelmaier a solicitat Guvernului fluidizarea la maxim posibil a fluxului de import/export a mărfurilor, implicit eficientizarea administrării vamale.
Totodată, pentru asigurarea cu cadre inginereşti locale a noilor fabrici, Draexelmaier a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea Alecu Russo din Bălţi, care va pregăti ingineri la specialitatea „industria constructoare de maşini”.
Ministrul economiei Valeriu Lazăr a promis în cadrul unei vizite efectuate la ZEL Bălţi să acorde în continuare întregul suport informaţional şi administrativ investitorilor. În acelaşi timp, Lazăr a salutat parteneriatul cu Universitatea de stat din Bălţi, după modelul german al „învăţământului dual”, care oferă o combinaţie eficientă între teorie şi practică la întreprinderile industriale. „Acest model urmează a fi preluat şi extins în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, odată cu preocuparea crescândă a Ministerului Economiei pentru asigurarea cu forţă de muncă de calificare înaltă a întreprinderilor industriale din Moldova”, a spus Valeriu Lazăr.