Echinocţiul de primăvară! Vă invităm la o plimbare în parc cu cei dragi!
alte articole
Pe 20 martie sărbătorim prima zi de primăvară astronomică. Vă propunem să lăsaţi grijile, stresul, sutele de lucruri îngrjorătoare care se întâmplă în lume sau în jurul dvs. şi să ieşiţi în parc, la plimbare cu cei dragi. Scuturaţi-vă de chin, respiraţi adânc şi îndreptati-vă spatele!
20 martie este considerată prima zi de primăvară, iar astronomii o denumesc echinocţiul de primăvară (sau vernal, de la latinescul ver, adică primăvară). Termenul de echinocţiu vine tot din latină: aequus = egal, nox = noapte şi se referă la faptul că ziua şi noaptea sunt egale în lungime.
Unghiul de înclinare al Terrei faţă de Soare se modifică de-a lungul anului. Înclinaţia axei Pământului conferă lungimea zilelor şi nopţilor în funcţie de sezon şi emisferă. Anual, există 2 perioade când lumina şi întunericul au aproximativ aceeaşi preponderenţă pe perioada a 24 de ore: 20 martie şi 22 septembrie. Aceste date corespund echinocţiului de primăvară, respectiv echinocţiului de toamnă. În aceste 2 zile axa pământului nu are nicio înclinaţie faţă de soare.
Aceste momente celeste de trecere au fost observate de-a lungul miilor de ani şi au dat naştere unui bogat folclor.
Higan sau Higan-e este săptămâna slujbelor budiste din Japonia, prilejuite de cele 2 echinocţii. Ambele au fost sărbători naţionale încă din era Meiji (1868-1912).
Higan semnifică “celălalt ţărm” şi are legătură cu spiritele care au părăsit această viaţă şi au atins Nirvana după ce au străbătut râul existenţei. Cu ocazia echinocţiului se sărbătoreşte trecerea spirituală de la tărâmul suferinţei la cel al iluminării.
Anul Nou iranian (NowruzNo-RuzNo-Rooz sau No Ruz) are loc exact în ziua echinocţiului din martie, conform calendarului astronomic persan. A fost sărbătorit astfel de peste 3000 de ani şi îşi are rădăcinile în zoroastrism.
No-Ruz-ul se sărbătoreşte timp de 12 zile. Pregătirile încep cu o perioadă bună înainte de sărbătoare, fiind necesară curăţiea temeinică a locuinţelor şi inclusiv cumpărarea de haine noi pentru toţi membrii familiei.
Ca simbol al vieţii noi, iranienii plantează grâu sau linte pe o farfurie, cu câteva zile înainte de Anul Nou. Răsadul acesta se numeşte Sabzeh (muguri verzi) şi aduce noroc şi prosperitate familiei.
În Tunisia, data de 20 martie marchează Ziua Independenţei. După cel de-al Doi-lea Război Mondial în Tunisia a izbucnit o revoltă naţională, iar în 1956 Franţa a semnat un tratat prin care a recunoscut independenţa totală a aceste ţări.
Anumite organizaţii planifică Ziua Pământului pe data de 20 martie, iar altele pe 22 aprilie. Pentru unii ziua pământului este prilejul ca toţi oamenii de pe planetă cu diversitatea lor de fundamente culturale, religioase şi naţionale, să sărbătorească ceea ce au în comun: viaţa pe pământ. Pentru alţii ziua pământului promovează protecţia mediului înconjurător. Această zi este sărbătorită încă din 1970.
În emisfera nordică echinocţiul din martie marchează începutul primăverii şi e serbată de multă vreme ca zi a renaşterii.
În China există o tradiţie ca în această zi să încerci să balansezi un ou în aşa fel încât să stea pe unul dintre vârfuri. Oul, simbol al fertilităţii, aduce noroc şi prosperitate pe data de 20 martie celui care reuşeşte să-l balanseze.
Să ne bucurăm de razele soarelui şi crenguţele îmbobocite cu care 20 martie ne-a rasplătit şi anul acesta!