După vânt, românii apelează şi la soare pentru a face bani
alte articole
După ce, în 2012, investiţiile în energia eoliană au înregistrat un „boom“ istoric, specialiştii apreciază că anul 2013 va însemna un nou start şi pentru investitorii în energia solară.
„Legislaţia UE, care prevede ca până în anul 2020 aproape un sfert din energia electrică produsă în ţară să fie asigurată din surse regenerabile, păstrarea schemei de sprijin din partea statului, alături şi de înjumătăţirea costului cu tehnologiile implicate, care evoluează foarte rapid în segmentul fotovoltaic, a atras după sine un interes crescut din partea investitorilor pentru proiecte mari, de peste 40 MW, în cazul cărora putem vorbi de perioade de amortizare ale investiţiilor de circa cinci ani, în loc de opt ani“, a declarat Flavius Pop, consultant în cadrul Departamentului de Investiţii al DTZ Echinox, , citat de capital.ro.
Potrivit lui Pop, zonele de interes punctate pe hărţile care reflectă indicele de radiaţie solară indică Sudul şi Sud-Estul ţării ca fiind cele mai recomandate pentru astfel de investiţii din punct de vedere geografic.
„Cu toate acestea, cererile pe care le-am primit s-au axat şi pe zone care se bucură atât de proximitatea faţă de staţiile de transformare, cât şi de uşurinţa conectării la reţea a proiectelor, atât din punct de vedere fizic, cât şi administrativ, astfel explicându-se dezvoltarea unor proiecte în zone precum Cluj, Sibiu sau Braşov, unde autorităţile au manifestat o mai mare deschidere pentru susţinerea şi autorizarea acestor proiecte“, mai precizează Pop.
Estimările din piaţă arată că în 2013 ar putea fi construite parcuri solare de peste 100 MW, în prezent aflându-se în lucru mai multe proiecte de aproximativ 40 MW.
Nu degeaba energia solară este considerată de mulţi analişti următorul boom din segmentul energiei regenerabile, după eolian, care a atras investiţii de peste 2,5 miliarde de euro.
Deja îşi fac intrarea nume care până acum nu au avut de-a face cu energia, cel mai recent exemplu fiind al omului de afaceri Zoltan Teszari, unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 750–800 milioane de euro.
De curând, RCS&RDS, grup deţinut de miliardar, a cumpărat 90% din acţiunile a doua companii prezente pe segmentul de energie solară, în Brăila: Energyall Distribution SRL şi Energiafoto SRL, care au patru proiecte în diferite faze de dezvoltare, cu o capacitate de 13,7 MW.
În acelaşi timp, au apărut mai mulţi mari investitori internaţionali cu planuri pentru piaţa locală. Mai exact, gigantul Samsung, şi-a declarat deja intenţia de a investi în parcuri solare, în Giurgiu.
Ambasadorul pentru energie în Ministerul coreean pentru Afaceri Externe şi Comerţ, Park Robyug, a precizat că asiaticii vor să construiască două proiecte cu o capacitate instalată de 45 MW.
Unul dintre cele mai importante proiecte de energie solară, având o capacitate de 8,75 MW, a fost deja lansat de compania RaRa Parc din Braşov.