După referendumul strivit, se cere anchetarea lui Maduro
alte articole
Măsura în sine nu are nicio şansă să fii adoptată, dar gestul simbolic spune suficient de multe pentru o ţară care este tot mai disperată şi tulburată. În ultimii câţiva ani, presiunea provocată de scăderea preţurilor la petrol a exacerbat un sistem socialist slăbit şi în prăbuşire – acest lucru făcând ca distribuirea, infrastructura, energia electrică şi alte utilităţi să fie imposibil de întreţinut.
La câteva zile după ce autorităţile ţării au respins un referendum privind demiterea nepopularului preşedinte de stânga, Adunarea Naţională, condusă de opoziţia venezueleană, a făcut presiuni în timpul sesiunii desfăşurate duminică, pentru ca preşedintele Nicolas Maduro să fie judecat pentru încălcarea democraţiei.
Este puţin probabil ca măsura Adunării Naţionale să se materializeze în condiţiile în care guvernul şi Curtea Supremă a ţării au subminat în mod sistematic Adunarea pe motiv că este nelegitimă pentru refuzul acesteia de a înlătura trei legiuitori acuzaţi de cumpărare de voturi. În acelaşi timp, situaţia marchează o amplificare suplimentară a tensiunilor politice din naţiunea OPEC lovită puternic de criză.
Sesiunea Adunării Naţionale a fost întreruptă pentru scurt timp când aproximativ 100 de manifestanţi aparent pro-guvern au năvălit în sala de şedinţă, afişând pancarte cu însemnele Partidului Socialist şi scandând “Adunarea va cădea!”, înainte ca oficialii să îi conducă afară.
“Partidul Socialist demonstrează ce i-a mai rămas la îndemână. Nu are idei sau argumente, doar violenţă!”, a declarat liderul opoziţiei şi de două ori candidat prezidenţial Henrique Capriles.
În timpul sesiunii, congresmenii din opoziţie au scandat “Oamenilor le este foame şi dorim demiterea!”
În timp ce Maduro şi susţinătorii săi pot să blocheze pe moment opoziţia, acest lucru va duce inevitabil la întărirea acesteia.
Situaţia din Venezuela a degenerat într-un coşmar, ceea ce i-a determint pe mulţi susţinători ai lui Maduro să fie de acord cu demiterea acestuia. Maduro a declarat că SUA desfăşoară un război economic împotriva sa şi că facţiuni pro-SUA doresc să îl înlăture de la putere. Totuşi, acesta nu este un argument pentru a i se permite să rămână la putere, conform analiştilor.
Venezuela a ajuns deja într-o situaţie foarte grea, în care oamenii trebuie să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse, în cazul în care acestea sunt disponibile. Altfel ei trebuie să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt mult mai ridicate, sau să recurgă la măsuri mai disperate precum braconaj, tâlhării şi jafuri.
Unii venezueleni au călătorit până la graniţele cu Brazilia şi Columbia doar pentru a cumpăra alimente şi diverse produse de bază care se găsesc cu greu în propria lor ţară.
Viaţa normală a fost distrusă şi ţara este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.
Mulţi venezueleni sunt nemulţumiţi atât de Partidului Socialist, cât şi de opoziţia pro-SUA, care a deţinut puterea în trecut şi doresc doar siguranţă şi să se pună capăt foametei.