După luni de negocieri, Yandex îşi schimbă proprietarii. Kremlinul mai aproape de a controla Internetul rusesc

(YouTube Screenshot)
Epoch Times România
10.02.2024

Înainte de invazia Moscovei în Ucraina, în urmă cu doi ani, gigantul rus Yandex, cotat la Nasdaq, care deţine un motor de căutare, a avut o valoare de 30 de miliarde de dolari. Săptămâna aceasta, un consorţiu de investitori interni a ajuns la un acord pentru a-l cumpăra pentru 5,2 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

În vremuri normale, acest lucru ar reprezenta un dezastru pentru compania mamă olandeză Yandex NV şi pentru acţionarii săi occidentali.

Dar într-o lume în care firmele occidentale au părăsit Rusia în masă, uneori pentru o sumă simbolică, iar Moscova a confiscat unilateral activele deţinute de străini, există un sentiment de uşurare, dacă nu de triumf, după 18 luni de negocieri tensionate.

Publicaţia citată a vorbit cu nouă persoane familiarizate cu anumite părţi ale procesului de negociere, inclusiv angajaţi ai Yandex şi consilieri, investitori şi negociatori de ambele părţi, pentru a stabili cum s-a ajuns la acest acord şi ce ar putea urma.

Sursele au refuzat să fie numite din cauza sensibilităţii din jurul acordului înainte de încheierea acestuia.

"S-a făcut o treabă grozavă", a declarat luni fostul ministru rus de finanţe, devenit consilier al Yandex, Alexei Kudrin, ale cărui întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin în 2022 au fost cruciale pentru a obţine undă verde pentru a continua cu afacerea. "Procesul este în curs de desfăşurare".

Cu şase luni mai devreme, achiziţionarea de către investitorii ruşi a afacerilor Yandex din Rusia, care generează peste 95% din venituri, părea în pericol atunci când cofondatorul companiei, Arkady Voloj, a calificat invazia Ucrainei drept "barbară".

În condiţiile în care Kremlinul este extrem de sensibil la criticile aduse la ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială", unii din partea rusă a discuţiilor au vrut să îi lase pe Voloj şi Yandex NV fără nimic, potrivit a patru surse familiare cu această chestiune.

Dar teama Moscovei de a pierde mai mulţi lucrători calificaţi în domeniul tehnologiei din cauza exodului de creiere indus de război a împiedicat-o să confişte cu forţa activele şi a readus negocierile pe calea cea bună, au adăugat sursele.

Kremlinul a salutat luni acordul şi a confirmat vineri că au avut loc întâlniri între Putin şi Kudrin.

Kudrin şi Yandex NV au refuzat să facă alte comentarii, în timp ce Voloj nu a răspuns.

În alte momente, noile sancţiuni occidentale asupra potenţialilor cumpărători, şi asupra lui Kudrin însuşi, au provocat întârzieri şi ajustări.

Negocierile, conduse de Yandex, au fost extrem de complexe, afacerea necesitând aprobarea Rusiei, a SUA şi a Uniunii Europene.

Odată încheiată, aceasta va fi cea mai importantă preluare corporatistă din ultimii doi ani în Rusia, aducând sub control intern una dintre puţinele companii locale cu adevărat potenţial global înainte de război.

Acordul va elimina supravegherea occidentală a Yandex, adesea supranumit "Google al Rusiei", şi va întări controlul Kremlinului asupra spaţiului de internet din Rusia.

Negociatorii trebuiau să găsească o monedă de tranzacţionare adecvată, ajungând în cele din urmă la yuanul chinezesc, să ajusteze structura corporativă a Yandex şi să elaboreze un plan de transfer al listării la Bursa de la Moscova de la o companie la alta.

Potenţialii cumpărători, inclusiv miliardari ruşi bine cunoscuţi cu legături cu Kremlinul, au licitat iniţial pentru jumătate din Yandex pentru 7 miliarde de dolari, dar pe măsură ce grupul de potenţiali investitori s-a micşorat, declaraţia anti-război a lui Voloj din august a fost cel mai aproape de a deraia procesul şi a împins preţul mai jos, au declarat patru dintre surse.

Yandex a refuzat să comenteze anumite părţi ale acestui articol, dar a subliniat că respectarea reglementărilor privind sancţiunile a fost crucială pentru ambele părţi.

Între timp, riscul de expropriere a făcut ca Yandex NV să privească extragerea oricăror bani, chiar şi la un discount uriaş, ca pe o uşurare, au spus două dintre persoane.

Succesul Kremlinului în stabilirea proprietăţii ruseşti la un preţ derizoriu este mai evident. Serviciile online ale Yandex, de la comenzi de taxi şi livrări de mâncare la căutare de informaţii, sunt omniprezente în ţară.

Un grup de manageri Yandex vor deveni acţionari principali cu o participaţie de 35% - aceştia au subliniat că Yandex îşi va păstra independenţa, crucială pentru o companie de tehnologie în care personalul este principalul activ.

Restul de 65% va fi împărţit între compania petrolieră Lukoil şi structuri deţinute de oamenii de afaceri Alexander Chachava, Pavel Prass şi Alexander Ryazanov.

Un coşmar

În timp ce îşi încuraja acţionarii să aprobe tranzacţia, Yandex NV a indicat firme occidentale precum grupul energetic finlandez Fortum, grupul francez de lactate Danone şi producătorul danez de bere Carlsberg, ale căror active locale au fost confiscate de Moscova.

Argumentul său de vânzare este că afacerile axate pe inteligenţă artificială în domeniul cloud, al soluţiilor de date, al tehnologiei de autoconducere şi al tehnologiei educaţionale vor prospera atunci când îşi vor avea sediul în Amsterdam.

Riscul ca societatea olandeză să fie privată imediat de drepturile de proprietate intelectuală nu s-a concretizat, licenţele fiind acordate până la sfârşitul anului 2024.

Dar Voloj - care deţine o participaţie economică de 8,5% prin intermediul unui trust de familie, deşi nu are drept de vot - se află încă sub incidenţa sancţiunilor UE.

O persoană apropiată de Yandex NV a declarat că acest lucru l-ar putea împiedica să joace un rol în viitoarea companie, deşi două surse au afirmat că argumentele juridice împotriva lui Voloj se atenuează, având în vedere propunerea de cesiune totală.

Oricum ar fi, Yandex NV se bazează pe dezvoltarea rapidă a celor patru afaceri, cu parteneri globali gata să colaboreze imediat ce afacerea va fi încheiată, au declarat patru persoane.

Yandex NV a declarat că plănuieşte să returneze o "parte substanţială" din veniturile nete în numerar acţionarilor rămaşi prin intermediul unei răscumpărări, dar nu este încă clar cât de mult vor primi aceştia.

Un investitor cu o participaţie care valora cândva în jur de 200.000 USD a rezumat scurt sentimentele acţionarilor: "Această tranzacţie este un coşmar".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor