Dumitru Muntean: Liberul Schimb cu UE nu va duce imediat la creşterea bruscă a exportului de vinuri moldoveneşti
alte articole
După semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE nu va avea loc acea creştere bruscă, atât de mult aşteptată a exportului de vinuri din Moldova, consideră directorul general al companiei Chateau Vartely, Dumitru Muntean. "Indicele de vânzare a vinurilor pe piaţa europeană creşte, dar lent. Sunt convins că odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, acolo nu va avea loc o creştere bruscă a cererii la vinurile moldoveneşti", consideră top-managerul. Acesta atrage atenţia asupra faptului că vinificatorii Moldovei demult nu mai întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la piaţa europeană.
Din 2008 exportatorii de vin, pentru a fi scutiţi de vamă, pentru furnizările pe piaţa europeană folosesc contingentele tarifare. În fiecare an acestea sunt mărite şi în ultimul timp nu există deficit de acestea. Furnizările scutite de vamă au dat posibilitatea de a mări capacitatea de concurare a preţului. "Problema principală este cumpărarea produselor. Consumatorul final trebuie să vrea să cumpere această producţie. Producătorii autohtoni furnizează pe pieţele europene cele mai importante pentru exportatorii moldoveni - Polonia, Cehia, România, Slovacia, precum şi în Rusia, de regulă, vinuri ieftine, demidulci, ordinare, vinuri demiseci, şi "Cahor", de regulă, în cutii neobişnuite", a relatat acesta.
Pentru a oferi consumatorilor europeni vin de calitate din RM, Muntean consideră mai convenabil ''a ne prezenta în faţa acestora cu un program serios de promovare a vinificaţiei moldoveneşti, elaborată la nivelul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului". "Chiar şi în ţările unde deja exportăm, pentru consumatori, Moldova nu se asociază cu vinul de înaltă calitate, cu toate că, atunci când vin la noi şi gustă vinul rămân plăcut surprinşi. În propriile ţări aceştia nu găsesc astfel de vinuri deoarece importatorul, cumpărând vinurile moldoveneşti, realizează că va fi complicat să le vândă deoarece puţini consumatori ştiu despre aceste vinuri", a menţionat top - managerul Chateau Vartely. Acesta consideră că vinificatorii trebuie să demonstreze că în Moldova, în afară de vinurile obişnuite dulci, există şi cele de înaltă calitate. "Există Moldova ieftină, la fel cum există şi Spania ieftină.
Cu toate acestea consumatorul înţelege că pentru un vin categoria "grand - reserve" din Rioja, acesta va trebui să plătească mai mult. Este important de a informa consumatorul că există vinuri moldoveneşti de înaltă calitate, cu toate că acestea costă mai mult, se merită, şi ca preţ sunt mai ieftine decât vinurile din Rioja sau cele franceze", a spus Muntean. Top - managerul Chateau Vartely conştientizează că această idee necesită o muncă anevoioasă, al cărei rezultat nu va fi observat imediat. "Realizarea acesteia necesită de la cinci ani în sus", a conchis directorul general al companiei Chateau Vartely, Dumitru Muntean.