Dumitru Alaiba: Nu aş vrea să ne împrumutăm de la dictatori din toată lumea. Ţări ca Rusia şi China îşi promovează valutele şi reprezintă un risc pentru R. Moldova

Maria Maevschi
23.01.2020

alte articole

Putin - o instalaţie a artistului rus Vasili Slonov (europalibera.org)
Maria Maevschi
23.01.2020

Deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care reprezintă diaspora în Parlamentul de la Chişinău, a încercat să afle mai multe despre împrumutul anunţat de către preşedintele Dodon la sfârşitul anului 2019, potrivit căruia Republica Moldova ar urma să primească un credit în valoare de 500 milioane de dolari din partea Federaţiei Ruse.

În condiţiile în care însuşi prim-ministrul Ion Chicu a declarat că Moldova ar putea renunţa la colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional, dacă autorităţile nu vor putea accesa împrumutul promis de Moscova, Alaiba a decis să întrebe Guvernul despre condiţiile acelui împrumut de jumătate de miliard de dolari.

„Ideea acestui credit a apărut acum două luni şi de atunci e linişte. Noi avem nevoie să înţelegem esenţa lui, să înţelegem toate condiţiile. Noi ştim că dl Chicu este foarte îndrăzneţ spunând că, dacă FMI ne impune condiţii inacceptabile, noi punem pauză, dar nu-l vedem să fie atât de îndrăzneţ vorbind despre acest credit, pentru că unicul lucru pe care l-am văzut a fost o fotografie cu doi prim-miniştri, a două ţări extrem de corupte, care s-au înţeles pentru jumătate de miliard, în rest, nimic”, a declarat deputatul, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Alaiba a menţionat că ceea ce l-a interesat iniţial a fost „cine anume a iniţiat această discuţie” privind împrumutul de la ruşi, adăugând că răspunsul a trebuit citit printre rânduri, întrucât „a fost o propunere care a fost acceptată de partea rusă, ceea ce înseamnă că este o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova”.

În context, Alaiba a ţinut să precizeze că nici până în prezent nu se cunoaşte care vor fi rata dobânzii şi alte comisioane, unicul lucru despre care s-a spus este că „condiţiile nu vor fi cu mult diferite, vor fi aproximativ la fel cu alte oportunităţi pe care noi le valorificăm” etc.

În calitate de fost expert economic, Dumitru Alaiba a explicat că acest lucru nu este suficient, întrucât „au fost două luni la mijloc, este timpul să avem o claritate, or dl Dodon la una dintre primele şedinţe ale Parlamentului a spus că acest împrumut urmează deja a fi ratificat. Este îngrijorător, el vrea deja în martie să se pornească proiectele. Şi noi vorbim despre jumătate de miliard de dolari”.

O altă problemă vizavi de acest credit care, în opinia deputatului moldovean, este una la fel de importantă, se referă la valuta în care ar urma să vină bani şi „ni s-a dat din nou un răspuns vag”.

„Eu am toată încrederea că specialiştii de la Ministerul Finanţelor au să-şi spună opinia vizavi de posibilul fapt că, nu ştiu, o să avem în premieră un împrumut în ruble. Acesta este un risc imens pentru economia noastră, mai ales la aşa sumă. Eu cred şi sper că noi nu avem asta ca o potenţială problemă, dar totuşi am zis că ne interesează, pentru că noi ştim cum ţări ca Rusia, China îşi promovează valutele şi asta pentru o ţară ca a noastră reprezintă un risc.”

Mai mult decât atât, Alaiba consideră că pentru siguranţa R.Moldova, împrumuturi ar trebui făcute de la democraţii, de la regimuri previzibile, democratice, adăugând totodată că „eu nu aş vrea noi să începem să împrumutăm de la dictatori din toată lumea, pentru că aceşti bani, totuşi, vin cu anumite precondiţii ascunse”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor