Dragnea: Pensiile speciale ar fi costat 17 miliarde în 2020

Ordonanţa prin care Guvernul Tudose a tăiat ce a dat Guvernul Ponta face ca sistemul bugetar să poată susţine pensiile tuturor românilor şi în viitor, susţine Liviu Dragnea, care admite că actul normativ prin care Ponta dădea pensii uriaşe a fost făcut electoral.
Liviu Dragnea (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
07.08.2017

Introduse în 2015 de Guvernul PSD Ponta, pensiile speciale pentru militari şi poliţişti au fost modificate recent de Guvernul PSD Tudose. Potrivit liderului formaţiunii, Liviu Dragnea, această modificare va avea ca efect evitarea ca, în 2-3 ani, sistemul bugetar să fie în dificultatea de a susţine restul pensiilor românilor.

"Suntem în situaţia astăzi în care ne costă de la buget 6 miliarde de lei aceste pensii speciale. De la 1 ianuarie încep majorările de salarii cu câte 25% pe an ... în general, sunt categorii care, medicii de exemplu, care intră de la 1 martie total, şi ne-am fi dus în 2018 cu un efort bugetar de 10 miliarde, doar pentru această categorie de pensii, iar în următorii 2-3 ani la 17 miliarde, ceea ce punea serios sub semnul întrebării dacă sistemul public de pensii mai poate fi susţinut, adică pensiile pentru celelalte milioane de pensionari", a declarat Dragnea, la B1 TV.

Liderul PSD a mai amintit că pensiile militare şi pensiile de serviciu beneficiază de o lege specială şi că nu se calculează pe principiul contributivităţii, şi a trecut în revistă principalele modificări.

"Pensia netă să nu fie mai mare decât salariul net pe care l-ai avut şi vorbim de media unor şase salarii pe care ţi le alegi, s-a păstrat baza de calcul, ea este de 85%, s-a păstrat metodologia de calcul, nu s-a umblat la vârsta de pensionare, cu toate că în Europa nu este o vârstă atât de mică. Practic, marea modificare care s-a produs se referă la faptul că pensiile speciale nu se mai actualizează cu creşterea salariului celui care este în locul tău sau care are acelaşi post sau aceeaşi funcţie pe care ai avut-o tu", a declarat Dragnea.

Întrebat cum explică faptul că există pensii speciale de până la 20.000 de lei, Dragnea a declarat că legea a fost făcută cu "neştiinţă" sau pe motive electorale şi că se impunea modificarea ei deoarece îndrepta sistemul de pensii către blocaj.

"S-a greşit când s-a făcut legea, după părerea mea. Nu îmi dau seama, s-a făcut electoral, poate cu bună credinţă, dar cu multă neştiinţă, dar aplicarea ei an de an fără să fie schimbată aducea în 2-3 ani de zile la un blocaj, pentru că în fiecare an cresc salariile", a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a mai declarat că legea pensiilor speciale a determinat, înainte de apariţia ordonanţei care o modifică, ieşirea la pensie a peste 12.000 de persoane în anul 2016 şi a peste 7.000 de la începutul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor