Dragnea: Oraşul Brezoi putea fi luat de ape

Flori Mladin
31.07.2014

alte articole

Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)
Flori Mladin
31.07.2014

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că oraşul Brezoi din judeţul Vâlcea ar fi putut fi măturat de ape, dacă specialiştii în domeniu de la Hidroelectrica şi de la Apele Române nu ar fi ţinut sub control barajul Brădişor.

“A fost un caz special la barajul de la Brădişor, la 20 de km în amonte de Brezoi, în care dacă cei de la Apele Române şi cei de la Hidroelectrica nu lucrau împreună să găsească nivelul optim de deversare ca să şi reziste barajul, dar şi să ţină sub control nivelul debitului care merge în aval, oraşul Brezoi putea să fie măturat. N-am dat atunci informaţia şi nu voiam să panicăm, dar dacă am fi ajuns în situaţia în care constatam că acolo nu mai puteau fi ţinute lucrurile sub control, oraşul Brezoi ar fi putut fi evacuat”, a declarat Dragnea într-un interviu pentru DC News.

Vicepremierul a afirmat că prim-ministrul a solicitat să se analizeze posibilitatea schimbării legii care vizează asigurarea locuinţelor, întrucât multe dintre casele afectate de inundaţii nu erau asigurate.

“Şi dacă ar vrea să facă asigurări, nicio companie nu asigură o casă de paiantă. (...) Am vorbit cu prim-ministrul care ne-a cerut să modificăm legea”, a afirmat Dragnea.

În opinia lui Dragnea, în contextul inundaţiilor din ultimele zile “cel mai important lucru a fost că sistemul de urgenţă a funcţionat”, astfel încât cca 1.000 de oameni au fost salvaţi.

De câteva zile România a fost lovită de ploi torenţiale, ceea ce a dus la inundaţii grave în partea de sud-vest a ţării. Două persoane au murit, iar alte persoane sunt date dispărute. În prezent, zece judeţe sunt afectate, iar peste o mie de case au fost inundate.

Opinia fostului ministru delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga

Lucia Varga, fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri, a declarat la RFI că aceste inundaţii sunt efectele despăduririi a doi munţi din judeţul Argeş şi din judeţul Vâlcea. "Gândiţi-vă că în loc să se realizeze combateri de torenţi, împăduriri, astfel încât apa să fie reţinută la munte, în ultimii trei ani au fost despădurite 915 hectare şi rărite aproape două mii de hectare în judeţul Argeş."

Aceasta a criticat, totodată, modul în care au intervenit autorităţile în cazul actualelor inundaţii: "Din punctul meu de vedere, au lipsit specialiştii, nu s-a pus accent pe intervenţia conform procedurilor. În mod normal, trebuiau luate măsuri din momentul în care s-a emis avertizare Cod Portocaliu. Atunci trebuiau convocate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, trebuiau pregolite lacurile, trebuiau luate măsuri de curăţire a văilor, astfel încât să evităm orice blocaje în zona podurilor şi, din ceea ce am văzut în presă până în acest moment, aceste măsuri au lipsit, s-a intervenit doar când apa a ajuns în localităţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor