Dragnea: "Legea salarizării nu poate fi pusă în aplicare fără trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Dragnea nu-i înţelege pe "nemulţumiţii" care vor legea salarizării dar nu şi transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, căci, spune liderul PSD, prin acest transfer pot scădea veniturile, dar nu şi salariile...
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
06.10.2017

Legea salarizării nu poate fi pusă în aplicare fără trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, a explicat joi seară la România TV liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit lui Dragnea, transferul contribuţiilor va fi în beneficiul salariaţilor, iar dacă există nemulţumiri, atunci se poate face o creştere a salariilor cu 5% şi lucrurile pot rămâne la fel.

"Despre mutarea contribuţiilor, normal că premierul a avut o astfel de reacţie, poate că aş fi avut-o şi eu, pentru că aici poţi să spui aşa: bun, dacă vă deranjează această mutare de contribuţii, care măreşte contribuţia la pensii pentru fiecare, o dăm la o parte, dar asta înseamnă că nu mai punem în aplicare legea salarizării. A, păi nu, că legea salarizării o vrem. Păi nu, că una fără alta nu merge. Şi atunci, sigur că poţi să ai o astfel de reacţie. Pe de altă parte, dacă mărim cu 3 miliarde fondul de salarii, vorbim la sănătate, şi tot sunt nemulţumiri, atunci facem altceva, nu mai mărim cu 3 miliarde, mărim cu 5%. La fiecare 5% şi atunci nu mai sunt supărări", a afirmat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Afirmaţiile lui Dragnea vin în contextul în care mii de sindicalişti de la Cartelul Alfa au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi că salariile nete vor scădea ca urmare a transferului contribuţiilor sociale la angajat.

Dragnea a mai susţinut că trebuie făcută diferenţa între venituri, care pot scădea, şi salarii, care, spune el, nu vor scădea în urma transferului de contribuţii şi aplicării legii salarizării.

"Fondurile pentru cheltuielile salariale în 2017 sunt undeva la 14 miliarde de lei (în sănătate — n.r.). Pentru 2018 ca efect al legii salarizării acest fond creşte cu 2,9 miliarde. Să zicem 3 miliarde de lei în plus la salarii pentru anul viitor. Sigur că îţi pui întrebarea, dacă cele 3 miliarde de lei în plus generează proteste. Discutăm de 32.000 de oameni din sistemul de sănătate cărora le pot scădea veniturile, nu salariile. Asta este o chestiune pe care o poţi aborda separat, punctual şi ştiu că premierul, dacă nu a făcut-o, sper să ceară, dacă nu mâine, zilele următoare, să vedem de ce n-au venit informaţiile de la Ministerul Sănătăţii când ministrul Muncii şi noi în Parlament lucrăm la legea salarizării, mă refer la informaţiile legate de salarii. Eu am înţeles astăzi că n-au vrut să dea informaţiile de acolo nişte funcţionari pentru că, vezi Doamne, sunt date cu caracter personal", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a mai susţinut că venitul unui infirmier poate ajunge la 4.000 de lei, adică egal cu un conferenţiar doctor. "Încercăm să punem ordine în această ierarhie salarială", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor