Dragnea îi dă ultimatum lui Cioloş pe tema măririi salariului minim

Salariul minim nu va mai creşte în ianuarie de la 1.050 lei la 1.200, aşa cum era preconizat, noul Executiv motivând că nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt. Decizia lui Dacian Cioloş nu este însă deloc pe placul social-democraţilor.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Eu aştept cu mare interes o declaraţie clară din partea primului ministru, să ne spună când prognozează că se va mări salariul minim. Nu suntem de acord cu această amânare sine die. Aşteptăm astăzi, mâine, poimâine, poate marţi cel mai târziu, o declaraţie fermă din partea primului ministru prin care să ne spună când se măreşte salariul minim.

Nu putem accepta ca în continuare, în România, balanţa dintre capital şi banii pentru cei care muncesc să fie de 60% pentru capital şi 39,3% pentru cei care muncesc. Aşa ceva este inadmisibil. Cei care încearcă să ne spună că nu trebuie să fie mărit salariul minim să funcţioneze o lună cu 1.050 de lei", a declarat sâmbătă Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat dacă declaraţia lui reprezintă un ultimatum adresat premierului pentru ca PSD să voteze bugetul pe 2016, şeful PSD a explicat că "este o solicitare fermă şi nu făcută în glumă, din partea PSD, pentru că este vorba de 1,2 milioane de români pentru care 120 de lei poate să însemne că au bani pentru plata căldurii, iarna".

Guvernul Cioloş nu doreşte să ia "decizii sub presiune"

"Ştiu cât de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie să evităm să creăm o problemă vrând să rezolvăm alta. Ministrul Finanţelor Publice a început deja o analiză cu privire la eventuale creşteri ale salariului minim în 2016", declara, în urmă cu două zile, premierul Dacian Cioloş.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a subliniat că deşi Executivul nu exclude o majorare a salariului minim, nu doreşte să ia decizii sub presiune.

"Premierul nu exclude majorarea salariului, este o chestiune de interes naţional. Va urma o analiză riguroasă pe date pentru luarea acestei decizii în cel mai scurt timp şi de aşezarea în termeni funcţionali a consiliului naţional tripartit pentru dialog social. Ceea ce nu doreşte Guvernul României este să ia aceste decizii sub presiune.

Sunt argumente în favoarea creşterii salariului, dar sunt şi semne de întrebare legate de oportunitatea aceste majorări. Sindicaliştii au prezentat date interesante în legătură cu majorarea pe care o propun. Este datoria Guvernului de a face propria analiză de oportunitate. În perioada următoare, în funcţie de această analiză, vom stabili un calendar", a precizat Dan Suciu, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne