Dragnea & Co nu "înţeleg" care e baza legală pentru dosarul "OUG 13". Le explică unul dintre denunţători

Faptul că procurorii au deschis dosar penal în cazul ordonanţelor privind graţierea şi mutilarea Codurilor penale în beneficiul infractorilor a stârnit nemulţumire mare în rândul reprezentanţilor puterii, care acuză DNA că intervine în activitatea Executivului. Nici vorba de aşa ceva, consideră unul dintre denunţători.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Până acum au călcat deja pragul procurorilor anticorupţie, pentru audieri, mai mulţi miniştri şi secretari de stat în dosarul vizând elaborarea controversatelor "ordonanţe-elefant" care au declanşat cele mai mari proteste de stradă de după Revoluţie.

Reprezentanţii noii puteri - Liviu Dragnea & Co - sunt profund nemulţumiţi de toată situaţia şi acuză DNA de imixtiune în activitatea Guvernului.

Nu este vorba de nicio imixtiune, explică unul dintre denunţători, care arată de ce toată această speţă este, în opinia lui, fără doar şi poate de competenţa procurorilor DNA.

Nemulţumire mare

"Nu sunt de acord cu incluziunea unei puteri a statului peste altă putere a statului. Nu înţeleg care e baza legală pentru care se face această anchetă, de ce nu se înţelege că asta nu poate să facă bine României. De ce nu s-a procedat în aceeaşi manieră când s-au adoptat nişte OUG, una care modifica şi Codul Penal şi Codul de Procedură Penală (pe vremea lui Dacian Cioloş - n.r.), pentru că s-a întâmplat la fel. Nu s-a anchetat nimic atunci. Eu nu cer să se ancheteze", şi-a exprimat nemulţumirea Liviu Dragnea.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu susţinea că "se pare un pic ciudat" ca miniştrii să fie chemaţi la audieri de procurorii DNA din moment ce "Guvernul a acţionat legal".

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost cel mai vehement.

"Eu cred că suntem un unicat în Europa, în care procuratura anchetează deciziile politice ale Guvernului. Acesta e şi motivul pentru care am sesizat şi Curtea Constituţională, pentru conflict între puterile statului", a subliniat Tăriceanu.

Pe vremea când era ministru al Justiţiei, Florin Iordache s-a declarat şi el profund nemulţumit de toată aventura penală a procurorilor.

"Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale", a transmis Ministerul condus de Iordache.

Denunţătorul îşi explică demersul

Mihai Poliţeanu, unul dintre cei trei reprezentanţi ai mişcării civice Iniţiativa România care au depus denunţul, explică de ce crede el că această speţă este de competenţa procurorilor anticorupţie:

"Speţă: tu şi eu suntem prieteni. Tu eşti şeful meu pe linie de partid. Tu eşti trimis în judecată pentru tâlhărie. Vii la mine să facem o şmecherie, într-un grup organizat, gen conspiraţie: mă numeşti ministru al Justiţiei şi îmi spui să dezincriminez tâlhăria ca să te scap pe tine de puşcărie.

Între timp, minţim şi Parlamentul şi Preşedintele cu privire la intenţiile noastre, contrar prevederilor legale privind responsabilitatea ministerială, scriem proiectul de ordonanţă conspirativ, sărim peste paşii legali privind iniţierea, redactarea şi aprobarea ordonanţei. La miez de noapte dau ordonanţa şi te scap de dosarul penal. Întrebare: faptele cad sub incidenţa legii penale sau a unei mese rotunde privind politici publice?"

Dosarul "OUG 13"

Reamintim că DNA a declanşat o anchetă în urma unui denunţ făcut la DNA de trei reprezentanţi ai mişcării civice Iniţiativa România şi vizează elaborarea şi emiterea controversatelor "ordonanţe-elefant" care au declanşat cele mai mari proteste de după Revoluţie.

Potrivit şefei DNA, cercetările nu vizează oportunitatea adoptării actelor normative, ci sunt verificate aspecte de legalitate şi cele care ţin de încălcarea legislaţiei penale privind infracţiuni din competenţa DNA.

Pe fundalul acestei anchete, Ministerul Justiţiei a confirmat primirea unei solicitări din partea DNA de a transmite în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea OUG 13 şi ordonanţei graţierii.

În acest dosar au fost audiaţi până acum ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, colega sa de la Interne, Carmen Dan, foştii secretari de stat de la Ministerul Justiţiei Oana Schmidt Hăineală şi Constantin Sima şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu.

Vizaţi de denunţ ar fi şi premierul Sorin Grindeanu, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache şi liderul PSD, Liviu Dragnea. (Detalii aici)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne