"Dr. Doom" de pe Wall Street vede un "Triunghi al Bermudelor" în economie: Apare riscul mamei tuturor crizelor!

Nouriel Roubini
Nouriel Roubini (odishabytes.com)

Economistul de top Nouriel Roubini crede că o "recesiune severă" este probabilă în următorul an datorită unui "Triunghi al Bermudelor" de pericole pentru economie. Şi, da, el avertizează în legătură cu "mama tuturor crizelor datoriilor", se arată într-un material publicat de Fortune.

Roubini, care a prezis criza financiară globală din 2007-2008 şi care şi-a câştigat porecla de "Dr. Doom" pe Wall Street, şi-a expus gândirea într-un nou interviu acordat podcastului Forward Thinking al McKinsey Global Institute.

Profesorul de la Universitatea din New York a avertizat cu privire la "acumularea uriaşă de datorii" la nivel mondial în ultimele decenii. El a descris "agenţi" sau "zombi" falimentari - fie că este vorba de gospodării, corporaţii, instituţii financiare, guverne sau ţări - care au reuşit să supravieţuiască în ciuda nivelului ridicat al datoriilor, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor.

"Chiar şi instituţiile care erau efectiv insolvabile şi falimentare au putut supravieţui. Iar în timpul crizei financiare mondiale, le-am salvat", a spus el. În SUA, o parte a Legii de stabilizare economică de urgenţă din 2008 a fost Programul de ajutor pentru active cu probleme, în valoare de 700 de miliarde de dolari, înfiinţat pentru a cumpăra active toxice de la bănci.

"Şi le-am salvat din nou în timpul crizei COVID, unde iniţial a existat un sprijin masiv pentru fiecare tip de instituţie", a adăugat Roubini.

Urmează o "recesiune severă"

Acum, în condiţiile în care Fed şi alte bănci centrale sunt obligate să lupte împotriva inflaţiei ridicate prin creşterea ratelor dobânzilor, el consideră că este probabilă o "recesiune severă" în următorul an.

Miercuri, Fed a continuat lupta împotriva inflaţiei prin majorarea ratei dobânzii cheie cu un sfert de punct, în ciuda temerilor că acest lucru ar putea accentua recentele turbulenţe din sectorul bancar. Mark Zandi, economist-şef al Moody's Analytics, a descris majorarea ca fiind "inutilă", în timp ce directorul general al Tesla, Elon Musk, a mers mai departe, calificând-o drept "nebună".

Roubini crede că Fed şi alte bănci centrale se află acum într-o poziţie de pierdere. Majorarea ratelor ar putea zdruncina sistemul bancar şi ar putea duce la o mai mare instabilitate, dar scăderea acestora ar putea stimula o inflaţie mai mare.

"Este prea târziu pentru a găsi o soluţie care să prevină o aterizare forţată şi să prevină tensiunile financiare severe", a declarat el la începutul acestei săptămâni la Bloomberg TV.

"Am evitat criza datoriilor de câteva ori. [...] Am salvat şi am sprijinit o mulţime de oameni. Dar acum jocul s-a terminat, pentru că ai inflaţie şi trebuie să creşti ratele dobânzilor... aşa că acolo apare riscul mamei tuturor crizelor datoriilor", a declarat Roubini.

Întrebat în cadrul unui podcast dacă există un anumit factor declanşator pe care să îl urmărim pentru a şti "când se vor rupe lucrurile", el a menţionat câţiva factori.

"Pentru gospodării şi corporaţii, veniturile sunt în scădere. Gospodăriile casnice, din cauza scăderii salariilor reale şi a potenţialului şomaj. Pentru firme, deoarece profiturile sunt reduse dacă veniturile sunt în scădere. Deci, acesta este contul de profit şi pierdere, există deja un stres", a explicat economistul.

Între timp, datorită ratelor ridicate ale dobânzilor, preţurile activelor au scăzut, deoarece companiile s-au confruntat cu costuri de împrumut mai mari şi lichidităţi reduse.

"Chiar şi numerarul v-a oferit un randament real negativ din cauza inflaţiei", a spus Roubini.

Iar dacă sunteţi o gospodărie sau o companie cu un grad ridicat de îndatorare, a adăugat el, "aveţi un şoc în ceea ce priveşte capacitatea de deservire a datoriei". Pentru consumatori, acest lucru ar putea însemna o datorie mai costisitoare de plătit, fie că este vorba de credite ipotecare, cărţi de credit sau împrumuturi auto sau, pentru companii, împrumuturi bancare.

Datele publicate recent de Cox Automotive au arătat că rata severă de neplată a ratelor la creditele auto în America a fost cea mai mare din ultimii 17 ani.

Roubini a comparat pericolul cu Triunghiul Bermudelor, adăugând: "Aveţi o lovitură la nivelul veniturilor, la valoarea activelor şi apoi la povara finanţării pasivelor. Şi atunci ajungi într-o situaţie de dificultate dacă eşti o gospodărie sau o firmă de afaceri cu grad ridicat de îndatorare".

Dacă o astfel de situaţie de dificultate este suficient de răspândită, a adăugat el, se ajunge la o criză sistemică a datoriilor gospodăriilor şi a întreprinderilor, cu neplată şi restanţe. Iar Roubini este de părere că o astfel de situaţie nu este departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie