Twitter cade, la o zi după ce a cenzurat scandaluri care afectează campania Joe Biden

Logo-ul platformei sociale de microblogginig, Twitter
Logo-ul platformei sociale de microblogginig, Twitter (Loic Venance/AFP/Getty Images)

Twitter a declarat, joi seară, că platforma sa a avut probleme de funcţionare, frustrând mulţi utilizatori din întreaga lume din cauza „unor deficienţe” la sistemele sale interne.

Timp de mai mult de o oră, zeci de mii de utilizatori Twitter au raportat probleme cu accesarea site-ului de socializare, reîmprospătarea calendarelor şi postarea de mesaje.

Utilizatorii din Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au raportat probleme cu site-ul, mulţi spunând că afişează mesaje de eroare care afirmau că „Ceva nu a mers bine” şi „Tweet-urile nu se încarcă acum”.

Gigantul tehnologic a anunţat într-o postare pe pagina sa de asistenţă că lucrează la rezolvarea problemelor legate de site, spunând că au existat „unele probleme” cu sistemele interne şi că nu există dovezi ale unei încălcări de securitate sau a unui atac cibernetic.

„Twitter a funcţionat pentru mulţi dintre voi şi ne străduim să îl punem în funcţiune pentru toţi”, a scris compania. „Am avut unele probleme cu sistemele noastre interne şi nu avem nicio dovadă a unei încălcări de securitate sau a unui hack”.

Potrivit site-ului de urmărire a întreruperilor Downdetector.com, la un moment dat, 58.000 de utilizatori Twitter au raportat probleme la accesarea site-ului, iar rapoartele despre problemele de utilizare a platformei au început să crească imediat după ora 17:30. ET. Până la ora 21:00 ET, rapoartele scăzuseră la mai puţin de 2.000.

Pana a avut loc la o zi după ce gigantul tehnologic a blocat conturile utilizatorilor de Twitter care au distribuit un articol al publicaţiei New York Post legat de scandalul abuzului de putere comis de Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte Joe Biden, în Ucraina.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Kayleigh McEnany, al cărei cont de Twitter a fost blocat miercuri după ce a distribuit articolul, a acuzat gigantul hi-tech de cenzură. Twitter a motivat blocarea afirmând că postarea ei încalcă regulile Twitter împotriva „distribuţiei materialelor piratate”.

Articolul din New York Post transmis de McEnany, se referea la presupuse documente şi fotografii obţinute de New York Post care acum ar fi fost în mâinile FBI, inclusiv un e-mail indicând faptul că Hunter Biden şi Joe Biden, care la momentul respectiv era vicepreşedinte al SUA, ar fi comis abuzuri şi trafic de putere în Ucraina, legat de firma ucraineană de gaz Burisma. The Epoch Times nu a reuşit să verifice în mod independent afirmaţiile făcute de New York Post.

Campania Biden a negat acuzaţiile.

„Nu este un blocaj temporar”, a declarat McEnany miercuri seara, gazdei Fox News, Sean Hannity. „Când mă conectez la contul meu de Twitter, se spune că este blocat definitiv. De fapt sunt şantajată că în cazul în care nu şterg mesajul, nu îmi pot recâştiga accesul la cont”.

„Aceasta nu este calea americană”, a continuat McEnany. „Nu aşa funcţionează o democraţie care ţine la libertate. Trebuie să facem Twitter responsabilă şi, de asemenea, Facebook, care interzice şi ea transmiterea acestei poveşti, deoarece ideologic, această ştire afectează partea de politică pe care Silicon Valley o preferă".

„Este trist, este cenzură. NU este America. ”

Întreruperea survine şi la câteva luni după ce compania a raportat un atac la adresa sistemelor sale interne. În iulie, hackerii au putut accesa conturi, inclusiv cel al candidatului la preşedinţie din partea Partidului Democrat Joe Biden, dar şi al lui Elon Musk, al starului reality-tv Kim Kardashian, folosind conturile pentru a solicita monedă digitală.