Două hidrocentrale între România şi Bulgaria vor produce cât o centrala nucleară (presă)

Două hidrocentrale care pot fi amplasate pe Dunăre între România şi Bulgaria vor produce tot atâta energie cât singura centrală nucleară a Bulgariei, cea de la Kozlodui - 2.000 de megawaţi, titrează marţi cotidianul sofiot 24 Ceasa.
Podul peste Dunăre Vidin-Calafat (Bulgaria-Romania) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.10.2013

Două hidrocentrale care pot fi amplasate pe Dunăre între România şi Bulgaria vor produce tot atâta energie cât singura centrală nucleară a Bulgariei, cea de la Kozlodui - 2.000 de megawaţi, titrează marţi cotidianul sofiot 24 Ceasa. Acesta este un proiect minunat care poate fi realizat, afirmă într-un interviu pentru ziar Plamen Dilkov, membru al Consiliului de conducere a Federaţiei Europene a companiilor de energie locale, precum şi director executiv al PVB Power-Bulgaria.

'În lume nu există nicio companie care să nu-şi dorească să finanţeze un asemenea proiect. Este vorba de o mare capacitate, iar proiectul nu depinde de livrări, afirmă specialistul, care din anul 2006 face parte din consiliul de administrare a PVB Power Group şi guvernează activitatea companiei în centrul şi estul Europei. PVB Power Group a construit 14 hidrocentrale în Bulgaria şi 7 în România, în fiecare dintre cele două ţări investiţia ridicându-se la peste 250 milioane de euro.

'Singurul motiv din care vorbesc cu mici rezerve despre proiectul pe Dunăre este faptul că acesta este un proiect transfrontalier, între România şi Bulgaria, pe de altă parte Dunărea este un coridor de transport european, aşa că intervin şi strategiile de dezvoltare a transporturilor. Tronsonul de Dunăre dintre România şi Bulgaria este singura porţiune a fluviului fără hidrocentrală. Sunt două proiecte - la Călăraşi-Silistra şi la Turnu Măgurele-Nicopole. Vor fi două hidrocentrale de câte 1.000 megawaţi putere fiecare care vor lucra împreună. Cu siguranţa, când începe această discuţie, finanţarea nu va fi o problemă', este convins Dilkov.

El spune că tehnologiile noi permit ca puterea apelor să fie folosită fără se fie afectat mediul şi dă exemplul turbinelor de tip bulb care au fost certificate de Comisia Europeană în cadrul programului Life. Este un utilaj care stă sub apă şi permite pe deplin migrarea peştilor. Apa curge liber prin această turbină, iar dacă vine apa mare turbina bulb se situează orizontal aşa că permite ca prin ea să treacă aceeaşi cantitate de apă ca şi cum nu ar exista nici o turbină, mai afirmă expertul citat de ziar.

Subiectul a fost comentat luni de preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, care a opinat luni, la Sofia, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai presei străine că obiectivul construirii unor hidrocentrale pe Dunăre depinde foarte mult de găsirea de investitori, pentru a fi realizat.

Întrebat dacă Bulgaria sprijină ideea propusă de România privind construirea a două hidrocentrale pe Dunăre, şeful statului bulgar a precizat, pentru AGERPRES, că pentru realizarea unor astfel de proiecte trebuie găsiţi investitori. Până acum, un investitor austriac s-a arătat interesat de un parteneriat public-privat cu cele două guverne, a precizat preşedintele bulgar.

În iunie anul acesta premierul Victor Ponta a declarat după o întâlnire la Sofia, cu omologul său bulgar Plamen Oreşarski că România şi Bulgaria discută construirea unei hidrocentrale pe Dunăre. În opinia lui Ponta, proiectul va fi în mod sigur util şi pentru România şi pentru Bulgaria. 'Avem potenţialul, avem şi investitori, trebuie doar s-o realizăm', a declarat premierul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor