Palatul Parlamentului consumă cât un cartier de locuinţe
alte articole
Palatul Parlamentului consumă tot atât cât consumă două mii de locuinţe şi plăteşte anual peste un milion şi jumătate de euro pentru factura la întreţinere. Aceste costuri ar putea fi reduse considerabil în cazul în care ar avea un sistem de iluminat ecologic şi o centrală termică modernă. Dar nu le poate avea, pentru că nimeni nu a făcut recepţia clădirii în ultimii 23 de ani, potrivit digi24.
În cocluzie, Parlamentul este al nimănui, nu poate lua fonduri europene şi nu poate încheia contracte cu firme care să ecologizeze clădirea. Astfel încât până se face recepţia, românii vor continua să plătească facturile exorbitante ale celei mai mari clădiri din lume, după Pentagon.
Patru mii de calorifere, 120.000 de becuri, 150 de kilometri de cabluri electrice, 100 de kilometri de conducte. Cu aceste cifre se confruntă clădirea mamut care consumă energie electrică, apă caldă, apă rece şi căldură cât un cartier întreg.
Parlamentul consumă anual peste şase milioane de kW/h (cât consumă două mii de locuinţe), peste 12.600 de gigacalorii (aproape cât consumă o mie de locuinţe) şi aproximativ 140.000 de metri cubi de apă pe an ( cât consumă 1.150 de locuinţe).
Consumul enorm costă Palatul Parlamentului, anual, 1.600.000 de euro. Nici parlamentarii nu agrează această risipă.
„Faptul că mănâncă atâţia bani nu am niciun dubiu”, a declarat deputatul PNL Mihai Voicu, la o emisiune la Digi24.
„E o clădire faraonică din punctul de vedere al spaţiului şi al cheltuielilor”, a menţionat Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al PDL.
„Ea nu a fost proiectată ca o clădire verde, ca o clădire inteligentă”, a precizat Ecaterina Andronescu, senator PSD.
Însă clădirea ar fi putut ajunge una inteligentă, dacă recepţia lucrărilor ar fi fost făcută la timp. Astfel, Parlamentul ratează o mare şansă: să ia fonduri europene şi să se modernizeze.
„Să am toată energia electrică pe leduri şi nişte panouri fotovoltaice care să-mi permită să reduc din costuri, aş avea un sistem de energie tehnică modern care să-mi reducă costurile”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţílor.
Valeriu Zgonea mai susţine că recepţia lucrării ar fi putut fi făcută încă de acum nouă ani, dar nu a existat interes şi preocupare.