Două clădiri ilegale din Cisiordania, programate a fi demolate, intră în vizorul poliţiei israeliene
alte articole
Forţele de securitate israeliene au preluat marţi controlul asupra a două clădiri construite ilegal în colonia Beit El din Cisiordania, localizată în apropierea oraşului Ramallah, la nord de Ierusalim. Acşiunea, care are loc înainte de expirarea unui termen limită impus de Curtea Supremă din Israel pentru demolarea celor două clădiri, a declanşat ciocniri între forţele israeliene şi coloniştii evrei, susţine International Business Times.
“O unitate a poliţiei de frontieră a preluat marţi controlul asupra clădirilor Dreinoff, înaintea demolării lor, cu scopul de a evita violenţele în timpul operaţiunii”, conform unei declaraţii publicate marţi de armata israeliană.
Se estimează că ciocnirile au izbucnit după ce aproximativ 300 de colonişti au încercat să blocheze forţele de securitate israeliene să intre în clădiri. Zeci de colonişti au fost evacuaţi cu forţa şi arestaţi, dar ulterior au fost eliberaţi, a raportat ziarul Haaretz.
“Situaţia, atmosfera de aici este foarte tensionată şi sperăm că reprezentanţii noştri vor face ceva în scurt timp”, a declarat Pesach Sabich, un colonist din Beit El.
În 2014, Curtea Supremă a Israelului a ordonat ca cele două structuri – cunoscute sub numele de clădirile Dreinoff şi care aparent au fost construite pe pământul palestinian privat confiscat de armata israeliană în anii 1970 – să fie demolate la sfârşitul lunii iulie, ca urmare a unei petiţii depuse de proprietarii palestinieni şi un grup israelian pentru drepturile omului.
Guvernul israelian are timp până joi să execute demolarea, conform rapoartelor media locale. Decizia curţii s-a dat în ciuda eforturilor recente ale guvernului israelian – eforturi criticate de comunitatea internaţională – de a legaliza retroactiv câteva colonii în Cisiordania.
“Încercăm să consolidăm coloniile, în conformitate cu legea”, a declarat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, conform ziarului Haaretz. “Poziţia noastră asupra clădirilor din Beit El este foarte clară: Ne opunem demolării şi luăm măsuri legale pentru a împiedica această mişcare. Doresc ca poziţia guvernului – întrucât procesul de planificare la faţa locului a fost finalizat şi prin urmare nu există niciun motiv pentru a demola locuinţele – să fie adusă în atenţia Curţii Supreme.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.