SUA avertizează Israelul să nu demoleze un sat palestinian din Cisiordania

Steaguri palestiniene flutură în satul Susiya, 13 mai 2015.
Steaguri palestiniene flutură în satul Susiya, 13 mai 2015. (Captură Foto)

Statele Unite au avertizat Israelul să nu demoleze un sat palestinian în Cisiordania, susţinând că o astfel de acţiune ar putea avea un impact puternic asupra regiunii.

Departamentul de Stat american a declarat că distrugerea clădirilor din satul Susiya şi strămutarea locuitorilor acestuia va constitui un act “provocator”.

“Monitorizăm îndeaproape situaţia din satul Susiya din Cisiordania şi cerem autorităţilor israeliene să nu desfăşoare niciun fel de demolări în sat”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, la sfârşitul săptămânii trecute.

“Demolarea satului palestinian sau a unor părţi ale acestuia şi evacuările de cetăţeni palestinieni din locuinţele lor vor fi dăunătoare şi provocatoare”, a adăugat Kirby.

Grupurile pentru drepturile omului susţin că, dacă Israelul va începe demolarea satului, ar forţa 300 de palestinieni să îşi părăsească locuinţele. Dar Israelul susţine că satul a fost construit “ilegal”.

“Astfel de acţiuni au un impact ce depăşesc persoanele şi familiile care sunt evacuate”, a susţinut Kirby. “Suntem îngrijoraţi că demolarea acestui sat ar putea înrăutăţi atmosfera pentru o rezolvare paşnică [a conflictului dintre Israel şi palestinieni] şi va putea stabili un standard negativ pentru strămutarea şi confiscarea terenurilor, în special în condiţiile existenţei activităţilor de construire de colonii [ilegale] în regiune.”

Kerry a făcut apel la autorităţile israeliene în vederea finalizării unui plan care să adreseze nevoile umanitare ale sătenilor din Susiya.

Avertismentul SUA a avut loc după ce luna trecută Uniunea Europeană a făcut un apel similar la adresa Israelului de a nu demola satul.

Satul este localizat la doar câteva sute de metri de o colonie israeliană construită la sud de oraşul al-Khalil (Hebron). Coloniştii israelieni, care locuiesc ilegal în zonă, controlează deja peste 300 de hectare din pământurile satului Susiya.

Peste 500.000 de israelieni locuiesc în peste 120 de colonii ilegale construite după ocuparea de către Israel a teritoriilor palestiniene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est în 1967.

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare, Israelul a demolat anul trecut 590 de structuri deţinute de palestinieni în Cisiordania şi Ierusalimul de Est şi a strămutat 1.177 de oameni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe