Dosarul Transferurilor ajunge astăzi la final

George Copos
George Copos (Epoch Times România)

Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţă marţi în „Dosarul Transferurilor”, în care opt "grei" ai fotbalului sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei opt inculpaţi care vor afla astăzi dacă rămân în libertate sau vor avea soarta lui Gigi Becali, care tot trimite apeluri de graţiere din puşcării, sunt Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea.

Reamintim că DNA îi acuză pe cei opt că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal. În plus, "băieţii deştepţi" din fotbal sunt acuzaţi că nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului.

Cei opt au fost condamnaţi în 2012 la 40 de ani închisoare în total. Pedepsele date au fost extrem de dure: Borcea - 7 ani de închisoare, Copos - 5 ani, Mihai Stoica - 4 ani, Giovanni Becali - 8 ani, Victor Becali - 7 ani, Gică Popescu - 3 ani cu suspendare, Neţoiu - 3 ani cu suspendare, Pădureanu - 3 ani cu suspendare. În mai, conform Gândul, Curtea Supremă a decis în recurs ca dosarul să fie rejudecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Cu amânări, termene etc., timpul a trecut şi pe 1 februarie 2014 au intrat în vigoare noile Coduri Penale, cu pedepse mult mai blânde pentru infractori şi termene de prescripţie mai scurte pentru infracţiuni.

Înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, de exemplu, pedepsită înainte de noul Cod Penal cu închisoare de la 10 la 20 de ani, este pedepsită acum cu închisoare între 1 şi 5 ani iar termenul de prescripţie scade de la 15 la 5 ani, prescripţia fiind perioada în care procurorii şi judecătorii pot investiga, respectiv judeca, un astfel de dosar.

Astfel, în cazul lui Mihai Stoica, toate faptele s-au prescris. În cazul lui George Copos s-au prescris două fapte de înşelăciune, rămânând pe rol doar infracţiunea de evaziune fiscală. În schimb, conform procurorului DNA, nu s-a prescris niciuna dintre faptele de care sunt acuzaţi Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali.

Procurorul de şedinţă a cerut pedepse cu executare pentru majoritatea inculpaţilor din dosarul transferurilor din fotbal pentru care faptele nu s-au prescris prin intrarea în vigoare a noului Cod penal. Mihai Stoica ar putea însă să scape, căci, în cazul lui, toate faptele s-au prescris. Copos ar putea scăpa şi el mult mai uşor graţie noului cod penal, căci două din faptele de înşelăciune de care era acuzat s-au prescris, pe rol, în cazul său, rămânând doar infracţiunea de evaziune fiscală.

Pe 10 februarie, în ultima depoziţie, cei opt inculpaţi şi-au susţinut nevinovăţia în faţa completului de doi judecători al Curţii de Apel Bucureşti, menţionând însă că ar fi de acord cu prestarea de muncă în folosul comunităţii, ca alternativă la pedeapsa cu închisoarea. La finele şedinţei de judecată, Gheorghe Neţoiu a declarat presei, că ar prefera să lucreze în domeniul agriculturii dacă ar fi obligat să presteze muncă în folosul comunităţii, informează hotnews.

Dosarul Transferurilor

În 2008, DNA i-a trimis în instanţă pe Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu, acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. În acelaşi dosar, au mai fost formulate acuzaţii asupra lui Gigi Neţoiu, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea, Ioan Becali şi Victor Becali, acuzaţi pentru înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Din informaţiile oferite de DNA reiese că cei opt inculpaţi au prejudiciat statul cu aproximativ 1,5 milioane de dolari iar alte patru cluburi de fotbal au fost private de peste 10 milioane de dolari. O parte din banii obţinuţi în urma transferurilor ar fi fost ”spălaţi” prin intermediul mai multor firme off-shore. Au fost vizate 12 transferuri efectuate de cluburile Dinamo Bucureşti, Oţelul Galaţi, Rapid Bucureşti şi Gloria Bistriţa cu mai multe cluburi din străinătate în anii 1999 – 2005.

Din rechizitoriu reiese că o parte din banii obţinuţi din transferuri au fost viraţi direct în conturile personale a lui Copos, Borcea, fraţii Becali, Popescu, Neţoiu şi Pădureanu, fără justificare.