Dosarul „Rompetrol” trimis la Instanţa Supremă

Dinu Patriciu la Parchetul General
Dinu Patriciu la Parchetul General (Epoch Times România)

Dosarul ”Rompetrol” , în care sunt inculpaţi Dinu Patriciu şi Sorin Roşca Stănescu a fost trimis, joi, către Instanţa Supremă pentru soluţionare, după ce Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat, printr-o decizie definitivă, competenţa în acest caz.

Hotărârea a venit după ce instanţa CAB s-a autosesizat privind competenţa în dosar, deoarece printre inculpaţi se află senatorul Sorin Roşca Stănescu.

La termenul de joi desfăşurat la CAB, Gheorghe Dragomir, avocatul lui Patriciu, a menţionat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se află în poziţia pentru a judeca dosarele care se află în stare de apel, fiind competentă să decidă doar pe fondul sau recursul cauzelor.

„Argumentele de drept dau câştig de cauză competenţei Curţii de Apel. În plus, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate judeca apelurile. Instanţa supremă ar trebui sesizată, pentru a se pronunţa în legătură cu competenţa“ , a spus Dragomir la CAB, conform Mediafax.

În timp ce avocatul lui Roşca Stănescu cerea continuarea judecării la CAB, avocaţii celorlalţi inculpaţi au cerut magistraţilor să se trimită către instanţa supremă doar parte din dosar care îl priveşte pe senator, iar judecata să se continue la Curtea de Apel în restul dosarului. Decizia finală a CAB, a fost trimiterea dosarului către ICCJ.

La data de 28 august 2012, Tribunalul Bucureşti l-a declarat pe Dinu Patriciu nevinovat în dosarul Rompetrol, după ce procurorii cereau pedeapsa maximă, adică 20 de ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni, printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.

La acea dată, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache şi ceilalţi 8 acuzaţi au fost achitaţi de către instanţă.

Dosarul Rompetrol a fost trimis în judecată în 2006 iar printre acuzaţii în acest dosar se mai află Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Prinţe acuzaţiile pentru care este judecat Patriciu este şi cea de dezvăluire de informaţii privilegiate dar de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat.

Acuzaţiile pentru care Sorin Roşca Stănescu este anchetat în acest caz este sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat şi utilizarea informaţiilor privilegiate.