Mită mare la Hidroelectrica. Consilierul ministrului Nită reţinut la DNA
alte articole
Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Nită, au fost reţinuţi miercuri de DNA într-un dosar de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru încheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro.
Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Nită şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica a fost eliberat din funcţie de către ministrul energiei, Constantin Nită, iar Departamentul pentru Energie va propune demiterea lui Eugen Brădean din funcţia de director al Hidroelectrica.
"În perioada următoare, Hidroelectrica urmează să pună la dispoziţia organelor abilitate toate informaţiile necesare finalizării anchetei, iar Departamentul pentru Energie va sprijini autorităţile pentru buna desfăşurare a cercetărilor", transmite Departamentul pentru Energie.
Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean e acuzat de complicitate la luare de mită şi la dare de mită, se menţionează în comunicatul DNA.
Potrivit procurorilor DNA, în octombrie 2013, Ioan Mihăilă a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu (denunţător în cauza) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea sarcinilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica S.A a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comerciala din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), în condiţii defavorabile pentru societatea de stat, potrivit comunicatului DNA.
"Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A şi membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice", precizează DNA.
Procurorii anticorupţie susţin că potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen, mai menţionează DNA.
Procurorii au dispus reţinerea lui Eugen Brădean şi a lui Ioan Mihăilă pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.