Dosarul lui Veaceslav Platon expediat în judecată
alte articole
Învinuit de escrocherie şi spălare de bani în dosarul Băncii de Economii, dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon a fost deferit instanţei de judecată. Anunţul a fost făcut de Procuratura Anticorupţie care a precizat că urmărirea penală pornită pe numele lui Platon ar fi fost finalizată.
Potrivit rechizitoriului, bancherul este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în sume deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei, notează jurnal.md. În urma cercetărilor, procurorii menţionează că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, ar fi fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior, o parte din ei ar fi fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.
Pentru a conferi o provenienţă legală celor peste 800 mln lei luaţi de la BEM, Platon i-ar fi transferat pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Potrivit procurorilor care îl învinuiesc pe Platon că ar fi beneficiat de milioanele de la Banca de Economii, pentru a-şi pune planul în acţiune, acesta ar fi utilizat persoane interpuse care au gajat acţiuni la Moldindconbank, compania ASITO, bunuri imobile ce aparţineau Moldindconbank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă.
Conform surei citate, în prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 milioane de lei. Pentru escrocherie şi pentru spălare de bani, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare.
De menţionat este faptul că, recent, pe contul de Facebook al lui Platon a apărut un comentariu în care este menţionat faptul că acesta ar fi deja reţinut de patru luni într-o celulă care se află la subsolul penitenciarului nr.13, iar avocatul nu are acces la el. Lui Platon i-ar fi fost interzise şi coletele până în luna ianuarie a anului viitor, i-ar fi luat radioul, iar uneori îi deconectează curentul electric, se mai arată în aceeaşi postare.
Amintim că omul de afaceri, Veaceslav Platon, a fost extrădat de către autorităţile din Ucraina la 29 august, însă potrivit avocaţilor procesul de extrădare a fost unul care a încălcat legislaţia ucraineană, din moment ce nu a existat o hotărâre finală a Curţii de Apel din Kiev. Potrivit spuselor avocaţilor, Platon a fost trimis la Chişinău cu un avion particular.