Dosarul lui Platon. Proces verbal falsificat: învinuit Filat în locul lui Plahotniuc
alte articole
O nouă şedinţă de judecată în dosarul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon a avut loc marţi la Curtea de Apel Chişinău, şi din nou cu grave încălcări, potrivit apărătorilor. Avocatul Eduard Rudenco a declarat pentru presă că a constatat o mulţime de încălcări grave în timp ce analiza procesele verbale.
„După şedinţa de judecată, procesul verbal scris trebuie să fie cap-coadă cu cel audio. Procesele verbale scrise de grefierul Judecătoriei Buiucani diferă în esenţă cu ceea ce am auzit noi audio. Cel mai grav este că lipsesc 70 la sută din declaraţiile care au fost date de Veaceslav”, a declarat partea apărării.
Eduard Rudenco a ţinut să sublinieze faptul că în cadrul şedinţei din 22 decembrie Veaceslav Platon a făcut mai multe declaraţii prin care ar fi demascat schema furtului miliardului, vizând persoana care ar fi vinovată, şi anume Vlad Plahotniuc.
„Aceşti bani care au fost luaţi, au ajuns pe contul companiei OTIV PRIME pe care o deţine Plahotniuc cu o cotă de 100 la sută, fapt pe care el nu-l ascunde. Adică el a primit 80 milioane dolari. Prin contul ESCROW el a primit 75 milioane, iar 5 milioane prin plăţi aparte. El este beneficiarul acestor bani”, a declarat Platon în cadrul şedinţei din 22 decembrie, declaraţii care, potrivit avocatului, nu se regăsesc in procesul verbal al şedinţei de judecată, notează jurnal.md.
Mai mult decât atât, în locul numelui lui Vlad Plahotniuc se regăseşte numele lui Vlad Filat, a anunţat apărătorul lui Platon, Eduard Rudenco, specificând că greşeala ar aparţine grefierului care sub confirmarea preşedintelui judecătoriei a indicat in procesul verbal că Veaceslav Platon a declarat că banii au fost furaţi de Vlad Filat.
Totodată, Rudenco a mai punctat şi despre faptul că în cadrul şedinţei de marţi a fost ascultat reprezentantul Băncii de Economii care a declarat în instanţă că banca nu a acţionat în judecată nici una dintre companiile care au profitat de credite neperformante, „adică firmele care îi aparţin lui Ilan Şor”. „Termenul de prescripţie pe acest subiect este de trei ani de zile. Au rămas încă două luni, dar BEM încă nu a acţionat în judecată companiile care au profitat de aceste credite. Acestea sunt companii chiar indicate în raportul Kroll”, a subliniat partea apărării, potrivit unimedia.info.
Amintim că la sfârşitul lunii aprilie Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani l-a condamnat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în sistemul bancar pe un termen de 5 ani, pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii a R. Moldova. Acestuia i-au fost sechestrate bunuri în valoare de 800 de milioane de lei, printre care două apartamente, mai multe terenuri şi imobile.