Dosarul lui Adrian Severin: DNA a cerut informaţii suplimentare de la PE

Pentru a putea instrumenta cazul lui Adrian Severin, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie au cerut sprijin de la Parlamentul European, unde lucrează în prezent politicianul cercetat.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sediul central. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
31.01.2013

Pentru a putea instrumenta cazul lui Adrian Severin, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie au cerut sprijin de la Parlamentul European, unde lucrează în prezent politicianul cercetat. Preşedintelui PE i s-au solicitat documente originale şi informaţii, după ce în urma cererii anterioare procurorii au primit doar date parţiale.

"La data de 30 ianuarie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziţie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale referitoare la învinuitul Adrian Severin, membru al Parlamentului European", se arată într-un comunicat al DNA.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă - "folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată", după cum au informat procurorii.

În perioada 2007 - 2010, Adrian Severin "a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale", se arată în comunicat. Actele au legătură cu mai multe contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, "înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă".

Severin este acuzat că ar fi ajutat persoane apropiate să obţină pe nedrept 436.663 euro din bugetul Parlamentului European.

"Am colaborat în totalitate, am prezentat tot ce am avut de prezentat. Eu nu ştiu ce fac procurorii DNA pentru că nu am cum să ştiu, nu m-am mai reîntâlnit cu ei din acel moment. Presupun că lucrează şi, când vor ajunge la o concluzie, o vor prezenta", a declarat Severin.

În 2011, Severin a fost implicat într-o anchetă efectuată de reporterii de la Sunday Times care au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul român, în biroul acestuia de la Strasbourg, şi în care el vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii le-au propus la trei eurodeputaţi să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine şi toţi au acceptat. Severin a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere" jurnaliştilor sub acoperire.

Parlamentul European a deschis o anchetă privind acuzaţiile de corupţie asupra celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler, doi dintre cei învinuiţi, au demisionat, dar Severin a rămas în PE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor