Severin: Comparaţiile între cazul meu şi al austriacului Strasser sunt speculative şi forţate

Adrian Severin.
Adrian Severin. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)

Eurodeputatul Adrian Severin a respins orice legătură între cazul său şi cel austriacului Ernst Strasser care a fost condamnat la patru ani de închisoare, în urma implicării în scandalul pus la cale de jurnaliştii de la "Sunday Times" care au dorit să-i testeze pe europarlamentari pentru a vedea dacă iau mită.

"Nu se pot face paralele sau, dacă se fac, trebuie să le facem complet diferit. Să facem comparaţii în toate direcţiile, nu în una singură. Cel mai repede s-a mişcat justiţia spaniolă, care l-a scos din cauză pe colegul spaniol şi el implicat de Sunday Times, iar acum se află aici, cu mine, la Strasbourg. Iar justiţia austriacă sunt convins că nu s-a pronunţat pe baza alegaţiilor din Sunday Times, ci pe baza propriei cercetări. Oricum, condamnarea domnului Strasser nu este definitivă, iar eu nu am cum să mă pronunţ, chiar şi după aceea, pentru că nu cunosc detaliile", a afirmat Severin.

Europarlamentarul român a susţinut că nu a comis nicio ilegalitate, chiar dacă a fost acuzat că ar fi luat mită dacă ar fi fost pus în situaţia reală de a i se oferi.

"Este exclus că m-ar proteja DNA pe mine, procurorii au cercetat cazul meu, nu al domnului Strasser. Din moment ce nu au anunţat vreo concluzie, înseamnă că îşi continuă cercetările. (...) Nu mă avantajează prelungirea sub nicio formă. Atât timp cât se prelungeşte această situaţie, normal că există tot felul de suspiciuni legate de mine, există o stare de incertitudine, de instabilitate. Până în acest moment nu am a face plângeri în ceea ce priveşte activitatea DNA, nici laude, dar aştept şi îi las să îşi facă treaba în linişte. Nu am încălcat nicio lege şi, prin urmare, cred că lucrurile ar trebui să se închidă în felul acesta", a precizat Severin.

În 2011, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, şi în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. Reporterii le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, iar Adrian Severin a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Ulterior, Parlamentul European a deschis o anchetă privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, ceea ce nu a făcut şi Severin care s-a retras doar din PSD.

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser a fost condamnat luni la patru ani de închisoare cu executare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne