Ernst Strasser, protagonist alături de Adrian Severin, într-un caz de mită - 4 ani de detenţie

Ernst Strasser
Ernst Strasser (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Fostul parlamentar Ernst Strasser a fost condamnat, luni, la patru ani de închisoare pentru corupţie, după ce a acceptat propunerea unor jurnalişti sub acoperire să modifice legi în PE în schimbul unor sume de bani, scandal în care a fost implicat şi Adrian Severin, scrie Die Presse.

Decizia Tribunalului vienez nu este definitivă, iar avocaţii săi au anunţat că vor face recurs.

Strasser, fost ministru de interne, s-a declarat nevinovat, argumentând că a suspectat că în spatele lobbyştilor s-ar fi aflat servicii secrete.

În perioada 2010-2011, jurnaliştii britanici Jonathan Calvert şi Claire Newell s-au dat drept reprezentanţi ai unor firme de lobby şi le-au propus mai multor europarlamentari sume de până la 100.000 de euro anual pentru modificarea unor legi în Parlamentul European.

Doar trei eurodeputaţi „au căzut în plasă”: Strasser, Adrian Severin şi Zoran Thaler, fost ministru sloven de externe.

Strasser şi Thaler au demisionat din Legislativul European, în timp ce Adrian Severin a demisionat doar din PSD, dar continuă să fie membru al PE.

Dosarul său se află la DNA care a extins anul trecut ancheta în cazul eurodeputatului pe care îl suspectează că ar fi folosit acte false pentru obţinerea unor fonduri din bugetul Parlamentului European.