Dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis ajunge pe 25 septembrie la ÎCCJ
alte articole
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit data de 25 septembrie ca prim termen în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, în care Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), relatează postul B1 TV.
În aprilie 2013, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate pe motiv că, în timp ce îşi exercita funcţia de primar al Sibiului, a deţinut şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.
Pe 25 septembrie 2013, Klaus Iohannis, Klaus Iohannis, a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis, miercuri, contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost atacată de ANI cu recurs, care se va judecat la ICCJ. Instanţa supremă urmează să dea o decizie definitivă.
Reamintim că dosarul de incompatibilitate a lui Iohannis a fost intens mediatizat în ultima jumătate de an, de când primarul Sibiului a intrat pe prima scena a politicii româneşti şi, în special, de când s-a conturat ideea că Iohannis ar putea intra în cursa pentru Cotroceni. Nu doar dosarul a stârnit însă interesul presei ci şi beneficiarii campaniilor negative de presă avându-l în centru pe Iohannis, la ora actuală creditat cu cele mai mari şanse pentru a-l învinge pe Ponta.
"Johannis a cîştigat însă toate procesele cu ANI. Pentru cine nu ştie, Înalta Curte nu judecă pe fond. Recursul este judecat doar pe legalitate, deci ICCJ va analiza numai dacă Curtea de Apel Alba, care l-a exonerat, a respectat legea. De ce ar fi încălcat Curtea de Apel Alba legea pentru primarul din Sibiu? De ce se înverşunează ANI contra celui mai popular primar din România, al cărui oraş e prosper şi care nu a făcut obiectul niciunui scandal de corupţie? Oare nu tocmai pentru că Iohannis, de la nominalizarea sa ca premier, a devenit un pericol real? Şi nu s-ar putea întâmpla asta oricui este un pericol real pentru aranjamentele mafiilor bucureştene? Nu e ciudată alinierea de interese între PSD şi Traian Băsescu? De ce curg pe toate canalele materiale de kompromat* despre Klaus Iohannis, comice pentru că totul e la plural (a falsificat testamente, nu un testament, a traficat copii, nu un copil etc).", scrie Alina Mungiu Pippidi pe romaniacurata.ro, comentând determinarea ANI de a aduce dosarul şi pe masa magistraţilor ICCJ.
La rândul său, Mihai Goţiu, îl vede ca mare beneficiar al kompromatului îndreptat împotriva lui Iohannis pe Traian Băsescu:
"Explicaţia e cât se poate de simplă: o eventuală victorie a lui Iohannis termină (sau amână pe o perioadă nedefinită) ”proiectul Băsescu” – revenirea lui în fruntea unui partid propriu. Dacă ”noul” sau ”marele” PNL câştigă alegerile din toamnă, nimeni nu mai are nevoie de Băsescu side partidul lui. Electoratul de dreapta ar fi mulţumit, ostaşii şi baronii PNL (şi PDL) s-ar vedea la ciolan odată cu preluarea Guvernării şi nu ar avea de ce să caute o alternativă, iar nemulţumirea legată de guvernare s-ar direcţiona către PSD-u trecut în Opoziţie. Băsescu şi ai lui ar fi pe nicăieri."
"Atacurile la adresa lui Iohannis reprezintă un semn că acesta chiar are şanse să-l învingă pe Ponta", mai scrie Goţiu.
Kompromat – este termenul rusesc pentru a denumi publicarea unor materiale sau a unei campanii compromiţătoare despre un politician sau o altă figură publică; kompromat-ul este o caracteristică a politicii din Rusia şi din alte state post-sovietice