Dosarul Chiliman, plin de suspans. Bani din mită, la B1 şi România TV. Sebi Ghiţă îşi "bagă coada"

Dosarul lui Andrei Chiliman, primarul liberal al sectorului 1, capătă turnuri din ce în ce mai interesante. Potrivit procurorilor DNA care cercetează dosarul în care s-a început urmărirea penală faţă de edil, Vlad Moisescu, apropiat al lui Chiliman şi reţinut în acelaşi dosar, a solicitat ca o parte a mitei să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1TV şi România TV.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. (chiliman.ro)
Loredana Diacu
19.06.2015

Dosarul lui Andrei Chiliman, primarul liberal al sectorului 1, capătă turnuri din ce în ce mai interesante. Potrivit procurorilor DNA care cercetează dosarul în care s-a început urmărirea penală faţă de edil, Vlad Moisescu, apropiat al lui Chiliman şi reţinut în acelaşi dosar, a solicitat ca o parte a mitei să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1TV şi România TV.

Banii viraţi aveau scopul de asigura protecţie mediatică lui Chiliman, Moisescu şi Ioanei Costescu, consiliera personală a primarului, relatează Hotnews. Protecţia consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass - media, arată anchetatorii.

"În cazul ROMPREST, Vlad Moisescu a solicitat ca parte din procentul stabilit de 10% - 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV, prin care îşi asigura protecţie atât lui, cât şi lui Chiliman Andrei şi Ioana Costescu. Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass - media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva aceştia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relaţia contractuală", susţin procurorii DNA.

De altfel, o serie de stenograme din dosar, publicate de evz. arată faptul că Moisescu se conversa cât se poate de colocvial cu "inamicul politic" Sebi Ghiţă, care-l informa relaxat că şi-a băgat şi el niţel coada în sectorul 1, cu ocazia campaniei electorale pentru Cotroceni.

"În data de 31.10.2014:

Sebastian Ghiţă: Ai văzut că mi-am băgat niţel coada în sectorul 1? Cred că m-ai simţit!

Vlad Moisescu: Cu ce?

Sebastian Ghiţă: Un pic, aşa, cu campania! Şi eu, acolo, un om-doi, o de-aia, o convingere, o door-to-door, o..

Vlad Moisescu: Aaa, da! Nu e…Foarte bine, ce..!"

Revenind la dosar, din referatul procurilor reiese că banii primiţi ca mită de la reprezentanţii societăţilor comerciale erau împărţiţi astfel: 30% mergea către primarul Andrei Chiliman, în timp ce Vald Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad îşi luau câte 15%. Alţi 10% mergeau către PNL - Sectorul 1 iar 15% erau folosiţi pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care participau la aceste fapte.

Procurorii anticorupţie susţin că Vlad Moisescu "era creierul acestui mod de operare", iar Ioana Costescu îi respecta cu stricteţe ordinele, le impunea ordine funcţionarilor primăriei şi controla modul în care aceştia le executau.

Ioana Costescu era interfaţa lui Moisescu cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu primăria şi care trebuiau să remită cei 10% - 15% din banii încasaţi de la primărie. În situaţia în care vreo firmă întârzia în mod semnificativ plata comisionului, consiliera lui Chiliman era cea care se interesa la funcţionarii din primărie despre situaţie şi prin intermediul acestora punea presiune pentru a primi sumele solicitate.

Din stenogramele procurorilor mai reiese că activitatea lui Vlad Moisescu nu s-a limitat la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, ci s-a extins şi la nivelul Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, în sensul că exercita acte de trafic de influenţă, determinând angajarea unor funcţionari de rang înalt (secretari de stat sau directori de agenţii şi companii de stat) în funcţii de conducere în ministere, companii etc., iar în schimbul acestei activităţi pretindea şi primea diverse sume de bani de la aceştia, relatează evz.

Şi numele fostului lider PNL, Crin Antonescu, apare în acest dosar. Potrivit stiripesurse.ro, Vlad Moisescu a afirmat că i-ar fi dat lui Crin Antonescu 150.000 de euro în campania electorală. ”Ce mai vrea, nu-i ajunge?”a fost replica prinsă de procurori în stenograme".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor