UPDATE. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, reţinut pentru 24 de ore

Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Andrei Chiliman
Consiliul Naţional şi Delegaţia Permanentă PNL, Andrei Chiliman (Epoch Times România)

UPDATE. După mai bine de patru ore de audieri, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, informează agenţia Mediafax.

Angajaţi ai primăriei, inclusiv edilul, i-ar fi cerut omului de afaceri Gheorghe Boeru (denunţător în acest caz -n.r.) 10% din valoarea contractelor încheiate între municipalitate şi firma pe care o controlează acesta - Romair Consulting.

Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că banii primiţi ca mită ar fi fost împărţiţi între Andrei Chiliman şi apropiaţii săi - Vlad Moisescu, Ioana Costescu, Ion Brad, iar o parte din ei ar fi ajuns şi la filiala PNL Sector 1. Potrivit surselor respective, edilul ar fi luat 30% din suma, 15% Vlad Moisescu, 15% Ioana Costescu, 15% Ion Brad si 10% ar fi ajuns la filiala PNL Sectorul 1.

Diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care ar fi sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.

* * *

UPDATE. O parte dn banii despre care procurorii DNA susţin că i-a luat mită Andrei Chiliman au ajuns la PNL, informează Realitatea TV.

Vlad Moisescu şi Ion Brad au fost trezorierii PNL care ar fi luat banii. Suma nu se cunoaşte încă, pentru că nu se ştie exact cât a încasat Andrei Chiliman sub formă de mită. Pe surse, se pare că ar fi vorba despre 9 milioane de euro, bani pe care Chiliman i-ar fi primit drept recompensă pentru atribuirea de contracte cu dedicatie. Nu se ştie încă ce cotă parte a ajuns la PNL, sau dacă a ajuns.

Ion Brad şi Vlad Moisescu este aşteptat la DNA Ploieşti pentru audieri în dosarul disjuns din cel al cumnatului premierului Ponta, Iulian Herţanu. Ioana Costescu este şi ea implicată în acest dosar. Este al patrulea nume de pe lista celor care trebie să fie audiaţi la DNA Ploieşti. Procurorii desfăşoară perchezitii şi la ea acasă. În scurt timp ar trebui să înceapă audierea lui Chiliman.

Suntem martorii unui nou scandal care arată că partidele sunt finanţate din bani care provin din mită, la fel ca şi în scandalul Microsoft.

* * *

UPDATE - Andrei Chiliman s-a întors joi de la Bruxelles şi, imediat ce a ajuns pe Aeroportul "Henri Coandă", a fost ridicat de anchetatori şi dus la audieri la sediul DNA Ploieşti.

Abordat de jurnalişti, edilul le-a transmis acestora că nu recunoaşte acuzaţiile de care este vizat: "Nu am făcut niciodată aşa ceva", potrivit b1.ro. Întrebat dacă există riscul de a fi reţinut, Andrei Chiliman a replicat că "orice este posibil".

* * *

UPDATE - Surse citate de agenţia Mediafax susţin că firma controlată de omul de afaceri Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primăria Sectorului 1 pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv Andrei Chiliman, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Gheorghe Boeru este denunţător în acest caz. În conformitate cu sursele respective, în acest dosar sunt suspectate, alături de Chiliman, alte trei persoane cu putere de decizie în cadrul municipalităţii.

* * *

Procurori anticorupţie desfăşoară joi percheziţii în şapte locaţii din Bucureşti, dintre care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2006 – 2015, reiese dintr-un comunicat DNA.

Potrivit Realitatea TV, instituţia vizată este Primăria Sectorului 1 aflată sub conducerea liberalului Andrei Chiliman. Percheziţiile se pare că au legătură cu dosarului în care este vizat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Se pare că Andrei Chiliman este suspectat de trafic de influenţă.

Agerpres a relatat, citând surse judiciare, că ediul, alături de alte trei persoane, va fi condus la sediul DNA Ploieşti pentru audieri. Dosarul ar viza contracte încheiate între Primaria Sectorului 1 şi firma Romair Consulting deţinută de afaceristul Gheorghe Boeru, reţinut deja în dosarul lui Herţanu.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne